Oro för ökade kostnader när utjämningssystemet ses över

Om mindre än två månader ska utjämningskommittén presentera sitt förslag för hur pengaflödet mellan kommunerna ska förändras. I Uppsala och Stockholm finns en oro efter signaler om vad utredningen ska lägga fram. ”Kommer att få en kraftigt ökad avgift till systemet”, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Trots att inga förslag från utjämningskommittén ännu är kända finns redan oro bland vissa kommuner om hur eventuella förändringar kommer att slå mot den kommunala ekonomin. Stockholms 26 kommuner har gemensamt skickat in en skrivelse till kommittén. Det har även Uppsala gjort.

– Det vi har kunnat läsa mellan raderna är att en kommun som Uppsala kommer att få en kraftigt ökad avgift till systemet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala. 

Både Uppsala och Stockholm pekar på att kommuner med lägre kostnader inte borde straffas för sin effektivisering. I sitt inspel till utredningen skriver kommunstyrelsen i Uppsala att de indikationer som de fått pekar mot en ökad avgift för kommunen på 300 miljoner kronor. 

– Vi är inte på något sätt emot kostnadsutjämning utan står bakom systemet. Men det är tufft helt enkelt och vi uppfattar att en stad som Uppsala kanske inte riktigt fångas upp. Vi är en stor, växande stad med de utmaningar som följer, bland annat när det gäller behovet av stora investeringar. Samtidigt har vi en stor landsbygd, säger Pelling. 

M: Inte en krona mer

När utredningen lämnas till regeringen i juli ska man bland annat ha tittat på vilka variabler som ska ingå i inkomstutjämningen, analyserat om strukturbidraget ska avvecklas och vilken påverkan systemet har på utveckling och tillväxt. 

Moderaterna i Stockholms stad vill inte att en krona mer ska ”försvinna iväg till andra delar av landet” (SvD 15/3). I stället vill M-politikerna att kommittén kommer med förslag på hur tillväxten kan öka och skatterna sänkas, i linje med det tilläggsdirektiv som den nuvarande regeringen beslutade om i fjol.

Dagens Samhälle har tidigare rapporterat om att en sorts tillväxtbonus är på gång. Varken Moderaterna i Stockholm eller Erik Pelling i Uppsala har tagit del av de slutliga förslagen, men Pelling är orolig för att stadens förutsättningar inte tillräckligt tas i beaktning i arbetet.

– Vi är som nation beroende av att det går bra för städer som Uppsala. Svenska innovationer uppstår här och det är ingenting vi ska försvåra, utan bejaka. Det är viktigt att man inte lägger krokben för den utvecklingen med det här systemet. 

Med skrivelsen till utjämningskommittén hoppas Pelling kunna påverka utredningen i slutfasen av arbetet. 

– Jag kan uppleva att det ibland är svårt att få gehör för utmaningarna i de större städerna. Inte minst när det gäller infrastrukturen. Vi går in med ganska mycket nu för att medfinansiera statliga investeringar, det beaktas inte i utjämningsystemet. 

Ministern: ”Spekulationer”

Altinget har sökt utjämningskommitténs ordförande Håkan Sörman som inte har återkommit. Civilminister Erik Slottner (KD), ansvarig för nationella frågor om den kommunala ekonomin, vill inte föregå utredningen men säger till Altinget att han noterat Stockholms och Uppsalas synpunkter.

– Men de bygger också på spekulationer om vad som kommer att föreslås som jag inte kan bekräfta på något sätt.

Han understryker samtidigt att regeringens tilläggsdirektiv just handlar om att utjämningssystemet inte ska stå i vägen för en kommuns tillväxt.

– Vi är väldigt måna om att utjämningssystemet inte ska bidra till att man hämmar tillväxten. Det ska alltid löna sig att få fler i arbete med en växande befolkning, säger Slottner.

– Vi får se i utredningen i sommar hur deras förändring av parametrar kommer att påverka utfallet. Om de föreslår några nya parametrar eller förändringar av parametrar.

{{toplink}} 

Beslutskedja: En ändamålsenlig kommunalekonomisk utjämning

29/4
2022
16/2
2024
3/5
2024
8/5
2024
2/7
2024
3/7
2024
3/7
2024
8/11
2024

,

Forrige artikel De tänker rösta nej till försvarsavtalet med USA De tänker rösta nej till försvarsavtalet med USA Næste artikel Efter svenska regeringens beslut: Grönlands regeringschef bojkottar Nordiska rådet Efter svenska regeringens beslut: Grönlands regeringschef bojkottar Nordiska rådet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.