Överblick: Bubblande missnöje mot Eneroth och jägare eftersöker nytt system för vapenhandel

Thomas Eneroth (S) kan petas från listan till valet efter missnöje i egna distriktet. Riksidrottsförbundets ordförande kritiserar nya kulturministern. Företrädare inom jakt kräver nytt system för vapenhandeln. EU-nämnden beslutar om minimilönerna i dag.

Det bubblar ett missnöje i infrastrukturminister Tomas Eneroths egna partidistrikt Kronoberg, efter att en förundersökning inletts mot honom om sexuellt ofredande. Att Eneroth inte tas ur tjänst under utredningen, har väckt vrede i distriktet och flera uppges ha tappat förtroendet för ministern. Det kan också leda till att Eneroth petas från listan till valet nästa år, skriver Expressen.

S-partisekreteraren Tobias Baudin uppger att han har fortsatt förtroende för Eneroth. Men om Kronobergdistriktet drar tillbaka förtroendet för Eneroth, kommer Baudin stå bakom beslutet.

– Förtroendet ges av partidistriktet och oavsett om man har förtroende eller inte har förtroende så står jag bakom partidistriktet. Det är så vår demokrati i vårt parti fungerar, säger Baudin till SVT.

Rasar mot uttalande

Nytillträdda kulturministern Jeanette Gustafsdotter får hård kritik för sitt uttalande om att det finns ”mycket brottslighet” inom idrotten och därför flyttas ansvaret för frågorna till justitiedepartementet. Främst kommer kritiken mot uttalandet från Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson:

– Det är så pass korkat att det förtjänar att glömmas bort, jag kan omöjligen ta det på allvar, säger han till Altinget.

Minimilöner i EU

I dag ska riksdagens EU-nämnd ta ställning till förslaget om minimilöner inom EU. Regeringen och LO har sedan tidigare ställt sig bakom den kompromiss som tagits fram av EU-kommissionen. I EU-nämnden har L aviserat att de kommer rösta ja, medan SD kommer rösta nej. Övriga partier avvaktar med vad de kommer rösta i nämnden i dag.

Oavsett om Sverige säger ja eller nej väntas kompromissen bli godkänd av en tillräckligt stor majoritet bland de övriga medlemsländerna. Om ministerrådet kan enas på måndag inleds avslutande kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, skriver TT/Omni.

Ingen ändring om kärnkraften

Att MP lämnat regeringen verkar inte påverkat synen på kärnkraften hos Socialdemokraterna. S-regeringen vill inte säga om Sverige är för att klassa kärnkraften som hållbar.

– Jag skulle inte uttrycka mig med de orden, nej. Däremot skulle jag säga att självklart är alla fossilfria energikällor del av det stora hållbarhetsarbetet, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till Ekot.

Kräver nytt system för vapen

Flera företrädare för jakt och jakthandeln skriver i dag på Svenska Dagbladet debatt om att det krävs ett nytt regelverk för vapen. De eftersöker ett bättre, digitalt system som håller koll på vilka vapen som säljs från bland annat jaktaffärer. De föreslår ett system som liknar Transportstyrelsens bilregister.

”Den enda digitalisering som hittills skett är att A4-arken för licens­ansökningar för några år sedan ersattes av PDF-filer. Normalt hävdar myndigheterna ”resursbrist”, men tillstånds­prövningen är ingen gratistjänst. Både handlare och användare betalar avgifter för varje åtgärd som utförs av tillstånds­enheterna.”, skriver de om att myndigheterna borde digitalisera systemen för att lättare kunna kontrollera köpare och säljare.

Forrige artikel Morgan Johanssons nya superportfölj Morgan Johanssons nya superportfölj Næste artikel Ledamöter vill modernisera riksdagsarbetet – gruppledarna kluvna Ledamöter vill modernisera riksdagsarbetet – gruppledarna kluvna
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.