Överblick: C väljer sida och arbetarjobben försvinner

Regeringen vill göra det olagligt att delta i rasistiska organisationer. Centerpartiet ställer sig bakom regeringens migrationsförslag. En genomgång visar att antal tjänstemannajobb har ökat, medan arbetarjobben minskar. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Centerpartiet kommer rösta på regeringens migrationsförslag och inte på det förslag som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna presenterade i söndags. Det skriver centerledaren Annie Lööf i ett inlägg på Facebook.

”Den gemensamma migrationspolitik som L, M, KD och SD lagt fram skulle innebära att flera av de delar som är viktigt för Centerpartiet, bredare humanitär grund och barns rätt att återse sina föräldrar, kraftigt skulle begränsas. Därför säger vi nej till det. För oss är det dessutom otänkbart att samarbeta med Sverigedemokraterna.”, skriver Annie Lööf.

Olagligt att delta i rasistiska organisationer

Regeringen vill göra det olagligt att delta i rasistiska organisationer som förföljer en folkgrupp. Det föreslår en ny utredning. 

– Sverige har en, internationellt sett, svag lagstiftning mot dessa extrema grupperna, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT.

Två nya brott som ska kunna ge upp till två års fängelse föreslås träda i kraft 1 juli 2022. Det första är organiserad rasism, som innebär att ett deltagande i en rasistisk organisations verksamhet. Det andra är stöd åt organiserad rasism. 

Arbetarjobben försvinner

En genomgång från tjänstemannafacket Unionen visar att även om arbetslösheten har stigit under pandemin har också många nya jobb skapats, men bara tjänstemannajobb.

– Under 2020 blev det faktiskt 40 000 fler tjänstemannajobb, samtidigt försvann det över 100 000 arbetarjobb, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, till Sveriges Radio.

Swedbank tilldelas böter

På grund av brister i att motverka penningtvätt får Swedbank betala 46,6 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter

”Banken har det senaste året vidtagit en rad åtgärder för att stärka informationsgivningen. I och med dagens beslut stängs ytterligare en fråga som gäller bankens historiska tillkortakommanden”, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef för Swedbank, i en skriftlig kommentar till DN. 

Det har nu gått två år sedan skandalen då dåvarande koncernchefen och stora delar av styrelsen byttes ut. 

Forrige artikel PR-konsult gör riksdagscomeback PR-konsult gör riksdagscomeback Næste artikel Utredning föreslår fast vårdkontakt till alla barn Utredning föreslår fast vårdkontakt till alla barn
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.