Utredning föreslår fast vårdkontakt till alla barn

Fast vårdkontakt tillsammans med ett nationellt hälsovårdsprogram ska främja barn och ungas hälsa, föreslår en ny utredning. Dessutom föreslås vissa ändringar i lagen.

Nu redovisas utredningen om god och nära vård av barn och unga av särskild utredare Peter Almgren. Den tillsattes utifrån januariavtalet på grund av att allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa och har en mängd olika vårdkontakter.

Almgren, som är barnläkare till vardags, skulle utreda hur vården kan bli mer sammanhållen för att komma åt problemen med fragmentisering, glapp och fördröjda insatser.

”Binda ihop insatser”

Därför föreslås ett nationellt hälsovårdsprogram. Det ska göra det tydligt för barn och föräldrar om vad som borde erbjudas dem. Exempelvis vilka vårdinsatser och vilket stöd man kan få. Då blir det även tydligare för vården och elevhälsan kring vad de bör göra å sin sida.

– Det är ett sätt att binda ihop alla insatser från graviditetsövervakning, mödravård, skola och vården i ett sammanhållet system med insatser på olika nivåer. Vi menar att det är en bra start för att upptäcka saker tidigt, säger Peter Almgren till Altinget.

– Alla som föds ska erbjudas det här. Det erbjuds redan i dag, men av flera olika aktörer.

Tydligare lag

I hälso- och sjukvårdslagen ska det även föras in bestämmelser om att man ska arbeta förebyggande för att främja barn och ungas hälsa. En tydligare reglering i lagen ska därmed lägga grunden för hälsovårdsprogrammet.

Det föreslås också att Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) ska få i uppdrag att tillsammans med Socialstyrelsen göra kunskapssammanställningar om vilka insatser som fungerar bra för barnens hälsa.

Peter Almgren tror att förslagen kommer att korta köerna och avlasta barn- och ungdomspsykiatrin (Bup).

Huvudman för elevhälsa

Utredningen hade också i uppdrag att se över om de medicinska delarna av elevhälsan ska tas över av regionerna. Men Peter Almgren har kommit fram till att det inte är lämpligt.

– När det gäller elevhälsan så ska det kvarstå huvudmannen. Att rigga ett sånt system innebär vissa problem. Skulle vi få in en till huvudman i skolan skulle inte rektorn kunna styra över verksamheten, säger han.

– Men när det gäller ungdomsmottagningar är det en fördel om både kommun och region är på samma plats.

Fast vårdkontakt

För att stärka barns och ungas ställning i hälso- och sjukvården föreslår Almgren att alla under 21 år ska ha en fast vårdkontakt. Det är fortfarande frivilligt, men ska kunna ges till alla oavsett sjukdomsbild eller funktionsförmåga.

Fast vårdkontakt motiveras av att barn oftast är beroende av att en vårdnadshavare håller reda och sköter kontakter med hälso- och sjukvård. Men vårdnadshavarna har olika förutsättningar för detta.

– Det ska redan i dag erbjudas. Men vi skriver ut att barn och unga fram till 21 år som särskilt skyddsbar grupp. Vi skärper det så man kan pröva det mer aktivt. Det kan gynna barn och unga som har samordningsbehov men som kanske inte kan tala för sig själva alltid. Eller de barn som inte har så starka föräldrar som kan stå på sig om detta, säger Almgren.

Beslutskedja: En sammanhållen god och nära vård för barn och unga

2/12
2019
5/12
2019
4/5
2021
4/5
2021
5/5
2021
6/5
2021
6/7
2021
31/8
2021
1/10
2021
3/10
2021
7/10
2021
7/10
2021
15/11
2021
15/1
2022
22/2
2022
27/10
2022
23/2
2023
17/8
2023

Forrige artikel Överblick: C väljer sida och arbetarjobben försvinner Överblick: C väljer sida och arbetarjobben försvinner Næste artikel Sluten process när staten går i god för 50 miljarder Sluten process när staten går i god för 50 miljarder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.