Forskare: ”Regionernas vaccinmoralism kan öka smittspridningen”

Regionerna hanterar äldres rädsla för Astra-vaccinet olika. Region Kalmar debiterar en avgift om man tackar nej till vaccin, vilket orsakat en JO-anmälning. Tillitsforskaren Louise Bringselius anser att regionerna bör vara mindre auktoritära: ”Vi ska vara glada att folk vill vaccinera sig.”

Efter att Astra Zenecas vaccin kopplats ihop med risk för blodproppar rapporterar regionerna att vissa inte vill ta emot det. Samtidigt lyfter flera experter att riskerna är mycket lägre jämfört med risken för allvarlig sjukdom vid insjuknande i covid-19.

Får inte välja – debiteras

Som Altinget nyligen rapporterade ger regionerna det vaccin man har att tillgå, bland annat Astra Zenecas vaccin Vaxzevria till personer som är 65 år eller äldre, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Man har inte möjlighet att välja vaccin, sa Anna Mannfalk (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionråd i Region Skåne, till Altinget.

Att vissa äldre vänder i dörren när de vid vaccineringstillfället endast erbjuds Vaxzevria hanterar regionerna olika. I flera regioner debiteras äldre som bokat vaccintid men inte dyker upp alls. SVT rapporterar att i region Kalmar debiteras äldre med 200 kronor även om man tackar nej till vaccin vid vaccineringstillfället, vilket orsakade en JO-anmälning mot regionen förra veckan.

“Finns tillräckligt med vaccin”

Louise Bringselius, forskare inom organisation och ledning, Lunds universitet, är kritisk till de regioner som pressar äldre att vaccinera sig med Astra-vaccinet mot sin vilja, istället för att erbjuda alternativ.

– Personcentrerad vård är en grundprincip inom hälso- och sjukvårdslagen. Patienten ska därmed ha möjlighet att påverka beslut kring den egna hälsan, säger hon till Altinget.

– Många äldre har redan blivit vaccinerade, och det finns tillräckligt med vaccin. Det finns ingen anledning att ha en så hård ton, säger hon.

Louise Bringselius hänvisar bland annat till den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström som under måndagen sa till SVT att “den här veckan är det rekordvecka med långt över 700 000 doser som kommer”.

Redan tagit stort ansvar

Louise Bringselius understryker att gruppen 65 år och uppåt är sårbar.

– Denna grupp har redan tagit ett större ansvar än vad många andra grupper i samhället har gjort. De har drabbats hårt med krav på isolering. De är även utsatta ekonomiskt, säger hon.

– Genom att hindra personer från vaccinering riskerar regionerna folkhälsan. Vi ska vara glada att folk vill vaccinera sig och göra det lätt för människor.

Bringselius påpekar att äldre som är rädda och inte får välja vaccin kan belasta övriga smittskyddsarbetet om de hamnar på Iva.

– Vaccinmoralismen riskerar att öka smittspridningen igen.

Legitimitet istället för auktoritet

Louise Bringselius var forskningsledare för den statliga utredningen Tillitsdelegationen. Hon menar att regionernas legitimitet kan minska om man pressar medborgare att vaccinera sig mot sin vilja.

– Regionerna behöver agera utifrån tillit, inte genom att utöva auktoritet. De behöver skifta tyngdpunkt från att vara portvakt till att istället se sig själva som en servicefunktion. säger hon.

Handlar inte om Astra-vaccinet

Christer Jonsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar, med ansvar för hälso- och sjukvård, tycker att det är tråkigt med JO-anmälningen.

– Framför allt för att det tar fokus från det faktum att den extrema majoriteten tar det vaccin som erbjuds och är lyckliga med det, säger han till Altinget.

Region Kalmar beslutade att debitera uteblivandeavgift, oavsett anledning.

– Det var ett generellt beslut som inte alls var kopplat till Astra Zenecas vaccin, säger Christer Jonsson.

Normala rutiner

Region Kalmar har en hög vaccinationstäckning i länet, och är uppe i nästa 100 procent för åldersgruppen 80 till 89 år.

– Vi följer normala vaccineringsrutiner. Vid vaccination mot exempelvis influensa informeras aldrig patienten i förväg om vilken sort de får. Det är hälso- och sjukvården som gör den medicinska bedömningen.

Enligt Christer Jonsson fanns det inga andra vaccin i lokalerna vid de fall personer vägrat att ta emot Astra-vaccinet.

Forrige artikel Tidigare Pisa-anordnaren om varför det gick snett för Skolverket Tidigare Pisa-anordnaren om varför det gick snett för Skolverket Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (4 maj) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (4 maj)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.