Överblick: Hot mot lokala toppolitiker och få kandiderar i utsatta områden

Förslag om nytt mediestöd lämnas till regeringen. Över hälften av landets kommun- och regionstyrelseordföranden har utsatts för hot och hat. Två procent av kandidaterna i valet bor i områden med stora socioekonomiska utmaningar.

På måndagsmorgonen lämnade utredare Mats Svegfors över promemorian ”Ett hållbart mediestöd för hela landet” till kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Bland förslagen finns en avveckling av driftsstödet som ska ersättas med ett redaktionsstöd. Mediestödet föreslås även bli teknikneutralt, rapporterar SVT.

Förslagen ska hjälpa lokala tidningar som behöver stöd i den digitala omställningen. Utredningen lämnar också förslag på nya kriterier för stöd, bland annat ett demokratikriterum.

– Om man inte respekterar demokratins grunddrag så kan man nekas mediestöd, säger Mats Svegfors.

Hot och hat mot lokala toppolitiker

I en enkät riktad till landets kommun- och regionstyrelseordföranden som Dagens Samhälle genomfört uppger över hälften att de utsatts för hot och hat under den senaste mandatperioden. Sju av tio av de politiker som säger sig ha blivit utsatta säger att de har påverkats i sitt politiska uppdrag. 

Den vanligaste formen av hot och hat är påhopp i social medier. 

– Trenden är att tonen blivit allt mer nedlåtande och aggressiv, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, till Dagens Samhälle.

Hälften av de som blivit utsatta har blivit mindre aktiva på sociala medier, och en tredjedel är mer försiktiga i uttalanden och intervjuer. 

Andelen som anser sig ha blivit utsatta för hat, hot och trakasserier är något lägre än då Dagens Samhälle genomförde samma typ av undersökning för fem år sedan. Då uppgav 56 procent att de utsatts.

Få politiker i utsatta områden

En halv miljon bor i områden som anses ha stora socioekonomiska utmaningar, men av dessa är det få som ställer upp i höstens val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige. Det visar en genomgång som Sveriges Radio gjort.

Av de som kandiderar i de tre valen bor två procent i socioekonomiskt utsatta områden. Det kan jämföras med fem procent av befolkningen i stort.

Anders Broman är statsvetare vid Karlstads universitet och menar att snedfördelningen blir ännu större när man tittar på vilka som får de viktiga politiska uppdragen.

– De som har verklig makt finns inte representerade alls i utsatta områden, säger han till SR.

Forrige artikel Sverige går ut hårt för att försvara skogsintressen i EU-förhandling Sverige går ut hårt för att försvara skogsintressen i EU-förhandling Næste artikel Energipaket taget – Sverige fick vinster i slutskedet Energipaket taget – Sverige fick vinster i slutskedet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.