Sverige går ut hårt för att försvara skogsintressen i EU-förhandling

En majoritet av sex partier i riksdagen ställer upp flera hårda krav för att S-regeringen ska acceptera en kompromiss om förändringen av förnybartdirektivet. Nu riskerar regeringen att förlora sin plats i de fortsatta förhandlingarna.

Onsdagens EU-nämnd blev en snårig historia för S-regeringen som försökte söka stöd för sin linje i förhandlingarna om revideringen av förnybartdirektivet.

Anledningen är framför allt de krav som ställts upp både i förslaget, och till viss del i förhandlingarna hos båda lagstiftarna, inför hur bioenergin fortsatt ska kunna klassificeras som hållbar.

Mandatet som regeringen sökte stöd för stötte under morgonens förhandlingar på patrull, vilket gjorde att det först blev på eftermiddagen och ytterligare förhandlingar som de kunde få mandat för att acceptera en kompromiss.

Men då krävs det flera förändringar i den lagtext som samtidigt förhandlas mellan medlemsländerna inför mötet med ministrarna på måndag, enligt majoriteten i EU-nämnden:

  • Det ska tydliggöras att hållbarhetskriterierna, i synnerhet de som rör skogsavverkning, kan anpassas till lokala förutsättningarna och metoder.
  • Kaskadprincipen ska inte detaljregleras, samtidigt som EU-kommissionen inte ska ges mandat att lägga till ny detaljreglering om hur skogsråvara ska fördelas mellan olika sektorer.
  • Medlemsstaterna själva ska besluta om vilka skogar som ska skyddas från skörd av biobränsle på grund av höga biodiversitetsvärden.

Därutöver följer också en ”mycket tydlig markering” om att det ska råda nationell kompetens över skogsfrågor, och att EU måste undvika detaljstyrning. Samt att det måste ske en utvärdering av dagens lagstiftning innan det kan ske en förändring av reglerna om bioenergins hållbarhet.

Det anger Camilla Brodin, KD:s energipolitiska talesperson, till Altinget.

– Och detta är vi överens om, alla partier förutom MP och V, säger hon.

De partierna stödde i stället den ursprungliga linjen som regeringen gick fram med.

Högeropposition vill ha fokus på fossilfritt

Därutöver ställer M+KD+SD+L krav på att regeringen ska lyfta fram vikten av att inte bara prata om förnybart, utan fossilfritt.

Men detta är ju en förhandling om förnybartdirektivet, varför behövs det här?

– Ja, men när man pratar energifrågor, så är det viktigt att från Sveriges håll säga att det är fossilfritt som gäller, så att inte EU återigen målar in sig i ett hörn där man bara pratar förnybarhet. Vi tycker att det är en viktig signal att ändå, oavsett läge, prata om fossilfrihet, för det är det som kommer att krävas för att klara klimatmålen, säger Camilla Brodin.

Samtidigt kommer just det kravet från en majoritet i EU-nämnden som är så kallat ”falsk”, vilket KU har sagt inte behöver respekteras om åsikterna är andra i hela riksdagen. 

– Jag hoppas att ministern gör det, med tanke på att det är vad en majoritet i nämnden ändå säger, fortsätter Camilla Brodin.

Risktagande läge

Att Sverige nu går in i slutskedet med flera hårda krav i förhandlingarna kan få flera konsekvenser. Antingen får Sverige gehör för sina åsikter. Eller så kan Sverige tillsammans med ytterligare ett antal länder bilda en blockerande minoritet mot att rådet kan nå en allmän inriktning, vilket gör att det tjeckiska ordförandeskapet får ta över förhandlingen.

Eller så röstar Sverige nej till den allmänna inriktningen som antas, vilket ofta leder till att landets förhandlare förlorar en stor del av makten i den kommande trilogförhandlingen som väntar i höst.

Vilket av utfallen som är troligt är fortsatt oklart, enligt Altingets uppgifter. Detta då förhandlingarna fortsatt pågick under onsdagskvällen. Men oavsett vilket, så menar Camilla Brodin att den senare risken är värd att ta.

– Om vi inte försöker, så har vi liksom jämkat med oss. Det gäller att hålla hårt i våra intressen, säger hon.

MP: Otroligt dålig politik

MP:s företrädare i eftermiddagens EU-nämnd, Lorentz Tovatt, beklagar den antagna linjen.

– På ett övergripande plan innebär det att man urholkar hållbarhetskriterierna, och man urholkar de principer som ska finnas för ett hållbart skogsbruk. Och man lämnar walk over till att överhuvudtaget ta hänsyn till biologisk mångfald, och liknande, säger Tovatt och fortsätter:

– Det är otroligt dålig politik det här. Det innebär att vi får ett mindre hållbart skogsbruk och att hänsyn inte behöver tas till biologisk mångfald i samma utsträckning.

Forrige artikel Varmt mottagande av produktdesignreformen Varmt mottagande av produktdesignreformen Næste artikel Överblick: Hot mot lokala toppolitiker och få kandiderar i utsatta områden Överblick: Hot mot lokala toppolitiker och få kandiderar i utsatta områden
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.