Överblick: Riksdagen utreder ledamöters ersättning och förtroendet för politiken minskar

Förtroendet för politiken minskar efter misstroendeomröstningen. Nära hälften frias för blåljussabotage. Riksdagen utreder ersättningar till ledamöter. C räcker ut hand inför budgetomröstning.

En undersökning som gjorts bland väljarna efter tisdagens misstroendeomröstning, visar att förtroendet för politiken minskar. Enligt Demoskop, som gjort undersökningen på uppdrag av Aftonbladet, har varannan svensk fått ett minskat förtroende för politiken.

44 procent tycker att det var rätt medan 45 procent tycker att det var fel att väcka misstroende. Resterande tvekar.

– På vänstersidan är man besviken över att högeroppositionen yrkar om misstroende tre månader innan ordinarie riksdagsval och mitt i en Natoprocess, säger Karin Nelsson, vd vid Demoskop.

Väntar med besked

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl berättar att partiet ännu inte kan ge besked om de kommer stödja regeringens vårändringsbudget. Riksdagen ska rösta om den nästa vecka och det är oklart om regeringens förslag kommer gå igenom.

Ådahl presenterar i stället ett kompromissförslag om pensionerna, den stora frågan i budgeten.

– Vi kommer naturligtvis att invänta svar från regeringen och de andra partierna. Vi räcker ut handen med full kraft. Det kommer att avgöra hur det blir, säger Ådahl enligt TT.

Hälften frias

Nära hälften av de som åtalats för brottet blåsljussabotage sedan lagen infördes i början av 2020, har frikänts. Det visar en granskning från SVT. De flesta som friades från blåsljussabotage, dömdes för andra brott.

– Det är ovanligt med så hög frikännandegrad för något brott, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet, till SVT.  

Utreder ledamöter

Riksdagsförvaltningen meddelar att de undersöker om det begåtts några felaktigheter gällande ersättningar till ledamöterna Jörgen Hellman (S) och Helena Bouveng (M). Detta efter SVT Uppdrag gransknings avslöjande om deras bostadssituationer.

Enligt dagens regler kan riksdagen inte kräva tillbaka ersättning från ledamöterna. Men nya regler från den 1 juli öppnar upp för den möjligheten, däremot kan det inte appliceras bakåt i tiden, skriver SVT.

Fetmapandemi

17 av 21 regioner uppger i TV4 Nyheternas kartläggning att antalet barn med fetma och övervikt har ökat under pandemin. I vissa regioner bedöms läget vara allvarligt och flera barnläkare kräver att regeringen och regionerna går in med fler insatser.

Enligt WHO så är vart tredje barn i Europa överviktigt eller lider av fetma, och världshälsoorganisationen beskriver det som en pågående pandemi.

– Vi ser många barn med övervikt. Det hade varit önskvärt att vården hade mer resurser att hjälpa dem, säger Maria Marklund, läkare i region Jämtland/Härjedalen.

Forrige artikel Skolverket ser flera brister i svenskundervisningen – ”Behöver kompletteras”  Skolverket ser flera brister i svenskundervisningen – ”Behöver kompletteras”  Næste artikel Partierna vill se över budgetreglerna – förra gången slutade det i fiasko Partierna vill se över budgetreglerna – förra gången slutade det i fiasko
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.