Skolverket ser flera brister i svenskundervisningen – ”Behöver kompletteras” 

Svenska som andraspråk håller inte måttet, menar Skolverket. Det finns ingen nybörjarnivå, elevernas språkutveckling följs inte upp och lärare saknar kunskaper. Nu lämnar myndigheten förslag på hur undervisningen kan förbättras.  

Målgruppen för svenska som andraspråk har växt sedan ämnet infördes. Men trots tidigare insatser för att förbättra utbildningen finns fortfarande flera brister, enligt Skolverket.  

– Om man sammanfattar bristerna så rör det sig främst kring svenska som andraspråk. Det vi ser som brister är bland annat att regleringen är otydlig när det gäller vilka elever som ska läsa svenska som andraspråk. Det gör att rektorerna har svårt att avgöra vilka elever som ska följa undervisningen, säger Helena Karis, undervisningsråd vid Skolverket, till Altinget.  

– Det leder till att eleverna inte får den undervisning i svenska språket de har rätt till och att de halkar efter i sin kunskapsutveckling.   

Saknas nybörjarnivå

Ett annat problem med svenska som andraspråk är enligt Helena Karis att kursplanerna inte riktar sig till de som är nybörjare i svenska språket. Kursplaner för vuxna finns (sfi) men inte för yngre elever.  

Nu vill Skolverket ändra undervisningen på ett antal sätt. Dels genom att ta fram en grundläggande del som riktar sig till de som är helt nya i språket, men också genom att huvudmän och rektorer blir bättre på att följa upp.

– Vi vill att man i högre grad ska följa elevens andraspråksutveckling. Rektorerna behöver ett underlag för hur långt eleven kommit för att kunna ta beslut om svenska som andraspråk. Vi tar fram ett stöd för att bedöma det, säger Helena Karis. 

”Behöver bli mer likvärdiga”

Skolverket vill också stärka lärarutbildningarna. 

– Utbildning i svenska och svenska som andraspråk behöver bli mer likvärdiga. Många lärare i svenska som andraspråk saknar utbildning i litteraturstudier, till exempel. Det är viktigt då litteratur ingår i kursplanen för svenska som andraspråk.  

Forrige artikel Svenska experter om EU:s cancerplan: ”Sverige behöver delta” Svenska experter om EU:s cancerplan: ”Sverige behöver delta” Næste artikel Överblick: Riksdagen utreder ledamöters ersättning och förtroendet för politiken minskar Överblick: Riksdagen utreder ledamöters ersättning och förtroendet för politiken minskar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.