Per Bolund om klimatplanen: En risk att bara ta tag i det som är lätt

Snällt räknat har regeringen en fjärdedel kvar på sin klimatpolitiska handlingsplan med mindre än ett år kvar till valet. Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) ser goda möjligheter att leverera, trots de skakiga förutsättningarna för regeringen.

– Man kan ju börja med att det är ett stort steg framåt att ens ha ett ramverk och en handlingsplan. Men sedan är det klart att vi också ska leverera på den. Det håller vi på med, säger Bolund till Altinget och fortsätter:

– Ibland är det svåraste att få saker i rullning, men när det väl rullar så kan det gå ganska snabbt. Jag känner mig trygg med att vi kommer att leverera på handlingsplanen. Sedan måste vi fortsätta att höja ambitionen framåt också.

{{toplink}}

Altinget möter miljö- och klimatministern samma dag som han har anlänt till klimatförhandlingarna i Glasgow. Samtidigt är regeringen mitt uppe i ett ytterst prekärt läge, då statsministern annonserat sin avgång samtidigt som det inte finns en överenskommelse om att C och V ska släppa fram efterträdaren.

Det kan därmed hända mycket annat samtidigt som Bolund ska förhandla fram slutsatstexter om rika världens klimatfinansieringslöften framöver.

Funkar upplägget att ha planer som ska levereras på tre år när det är ett så skakigt regeringsläge?

– Det är klart det skulle ha varit skönt att veta att man har alla fyra år sig att leverera i regeringsställning. De förutsättningarna har vi inte haft, utan vi har haft en skakig mandatperiod. Men av den anledningen är jag nöjd att vi kommit så långt under de förutsättningarna, säger Bolund och fortsätter:

– Klimatramverket är upplagt på det sättet att varje regering som sitter ska leverera en handlingsplan för att visa hur man gör sin del av arbetet fram till 2045. Där har vi satt ribban högt, vi har haft en hög ambitionsnivå, där vi visar att vi tar den på allvar. Det tror jag kommer att göra det svårare för kommande regeringar att smita ifrån ansvaret.

Men kan man inte säga att i och med att ni betat av en hel del, trots förutsättningarna, har satt ribban för lågt?

– Det skulle jag inte säga. Vi har relaterat planen till målet och den tiden som är kvar. Min förhoppning är så klart att nästa regering kommer att vara ännu mer ambitiös.

Med tanke på att vi inte ser ut att få majoritetsregeringar framöver, samtidigt som ni lagt mycket krut på utredningar i denna handlingsplanen, så kan en fråga vara: Behöver du inte lägga mer krut på att förankra de här utredningarna för att de ska bli verklighet också?

– Man kan väl säga att vi la mycket krut på att förankra grundförutsättningarna, det vill säga klimatmålen och klimatramverket. Alla partier utom ett står ju bakom det. Men att det sedan finns olika viljor kring genomförandet, det får vi nog leva med.

Hur ser du på L och C:s ansvar för att genomföra de sista olösta punkterna?

– Jag tycker att alla har ett ansvar för att vi ska ha ett hållbart klimat i framtiden. Jag kan absolut förstå att man har olika åsikter om de valda åtgärden i varje detaljfråga inte är den lämpligaste. Men jag tycker att man har ett ansvar – även som oppositionsparti – att då föreslå en annan åtgärd som kan uppnå samma klimateffekt. Annars abdikerar man från sitt ansvar som politisk rörelse.

Klimatpolitiska rådet riktar in delar av sin kritik på att det är varit svårt som medborgare att följa upp hur regeringen levererar på det ansvar som de tagit på sig. Men Bolund vill inte lova att regeringen lägger fram sin egen bedömning av genomförandet före valet.

– Vi kommer att göra en klimatbilaga i vårbudgeten där vi ska redovisa de åtgärder som vi gjort. Vår ambition är att vara så transparenta som vi kan i varje del.

Men ni har inte varit det hittills?

– Nej, men vi vill bli prövade. Det är därför vi har rådet, för att de ska pressa oss.

Är det rådets uppgift att göra det granskningsjobbet?

– Deras jobb är att granska regeringens klimatpolitik och resa frågetecken när de tycker att insatserna inte motsvarar det som vi kommit överens om. Det gör de med all äran. Sedan har de levererat ett antal andra punkter som de anmärker på, och de har vi också svarat på och tagit hand om.

På listan av åtgärder som hänger löst inför valet återfinns flera styrmedel som ännu inte gått i hamn, och som därmed avgör hur väl regeringen klarar av sitt eget åtagande.

Förutom förändrade upphandlingsregler och klimatkrav på myndigheter återfinns exempelvis ett förändrat reseavdrag. Det senare vill Bolund själv lyfta fram som prioriterat, då det inte heller är en lätt reform att få på plats.

– Om det är något som jag tagit med mig i arbetet är att det finns en risk att bara ta tag i det som är lätt just nu. För då kan man stå där inom några år med att man förvisso minskat utsläppen, men man har satt sig i en situation där man har en väldigt tuff uppgift framför sig. Det är därför vi jobbar med industrins och uppvärmningsutsläppen redan nu, och där är reseavdraget också en av de svårare.

{{toplink}}

Forrige artikel Altinget avslöjar: Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba Busch Altinget avslöjar: Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba Busch Næste artikel Snart öppnar Altinget Infrastruktur Snart öppnar Altinget Infrastruktur
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.