PRV ska inte leva på patentavgifter

INNOVATIONSPOLITIK. PRV ska finansieras med anslag från budgeten inte med avgifter som i dag, föreslår en utredning. Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV, välkomnar förslaget.

Verksamheten på Patent- och registreringsverket, PRV, är för närvarande helt finansierad av avgifter från företag som myndigheten självt förfogar över. Men framöver kan det ändras.

– Vi har varit anslagsfinansierade förut. Vi har samhällsuppgifter som inte bör finansieras på annat sätt än med anslag, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV, till Altinget.

Utredningen om immateriella tillgångar presenterades nyligen. Slutsatsen i den är att riksdagens riktlinjer om avgiftsfinansiering inte är uppfyllda.

Minskat oberoende

Men det finns nackdelar med lämna avgiftsfinansiering. En myndighet som finansieras genom egna intäkter har ett längre avstånd till politikerna och den årliga budgetprocessen, och har därmed ett större oberoende.

– De övervägandena finns i vårt ställningstagande. Men vår samhällsfunktion är viktigare, säger Susanne Ås Sivborg.

Utredningen anser också att kunskaperna om immateriella tillgångar behöver öka.

– Andra länder har bättre kunskaper om immateriella tillgångar, säger Susanne Ås Sivborg.

Immaterialrätt på skolschemat

Hon nämner USA och Japan som förebilder på området där det finns betydligt högre kunskap på området. Även Kina och Korea ligger i framkant då de har immaterialrätt i skolundervisningen.

– På närmare håll har vi Finland som har undervisning i immaterialrätt. Norge tittar, på samma som vi, på hur situationen kan förbättras, säger hon.  

Utredningen föreslår att det inrättas ett råd för immateriella tillgångar vid PRV. Rådet ska vara ett forum för myndigheter, statliga bolag och andra aktörer som arbetar med innovationer för att utbyta erfarenheter och information sinsemellan. För att öka kunskapen om immateriella tillgångars betydelse för innovation och ekonomisk tillväxt föreslås även ett programråd för forskningsfrågor. Programrådet ska finansiera forskning inom innovationer och immateriella tillgångar med 5 miljoner kronor årligen.

Susanne Ås Sivborg tycker att det är en bra idé.

– Vi är positiva till rådet och till utredningens förslag i stort. Sedan finns det detaljer som måste diskuteras. Immaterialrätten är viktig och det behövs mer pengar. I dag har vi ganska lite pengar och små resurser. 

Dyrare söka patent

När det gäller ekonomi föreslår utredningen en höjning av ansökningsavgiften för nationella patent från 3 000 kronor till 5 000 kronor. Därtill vill man höja årsavgifterna för att upprätthålla ett patent med 7 procent.

Utredningen föreslår också att PRV:s namn ändras till Myndigheten för immateriella rättigheter. Det speglar bättre vad myndigheten håller på med.

– PRV är ett gammalt och väl inarbetat varumärke så det finns flera aspekter att väga in, säger Susanne Ås Sivborg.

Utredningen lämnar ett antal förslag för att få in mer om immateriella tillgångar i utbildningar på universitet och högskolor. Det handlar inte om mer utbildning för de som redan läser ämnet inom juridik och ekonomi, utan generella kunskaper för dem som läser på masters- och forskarutbildningar.

– Det kan handla om grunderna om vad immaterialrätt är för något och hur man skapar värden av det, säger Susanne Ås Sivborg.

”Forskningsfinansiärerna bör få i uppdrag att utarbeta planer för hur de ska verka för att immateriella tillgångar hanteras på ett systematiskt sätt i de forskningsprojekt de finansierar, och 1 procent av projektfinansieringen bör få användas för att utreda frågeställningar kring immateriella tillgångar”, heter det i utredningen.

Utredningen föreslår att PRV får i uppdrag att ta fram ett förslag till hur patentinformation i ökad utsträckning kan användas som underlag inom forskning och forskningsfinansiering.

 

 

Forrige artikel Nya riksdagskrav hotar spräcka utredningsbudget Nya riksdagskrav hotar spräcka utredningsbudget Næste artikel De nationella proven blir digitala 2018 De nationella proven blir digitala 2018
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.