Nya riksdagskrav hotar spräcka utredningsbudget

BUDGETHÅL. Kostnaderna för statliga utredningar rakar i höjden och var förra året uppe i över en halv miljard kronor, visar en sammanställning som Altinget har gjort. Riksdagen kräver ännu mer, samtidigt som den har sänkt det anslag som ska täcka kostnaderna för utredningar.

De statliga utredningarna kostade förra året 547 miljoner kronor. Det var över 80 miljoner kronor mer än året innan och drygt 160 miljoner mer än 2012.

De utredningar som drog mest pengar det gångna året var Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten (60,1 miljoner kronor), E-delegationen (15,5 miljoner) och Strandskyddsdelegationen (13 miljoner kronor).

I år blir det snålare tider för utredandet, eftersom riksdagen har beslutat att dra ner på anslaget till Regeringskansliet, som betalar utredningarna, med 187 miljoner kronor.

Riksdagen beställer nya utredningar

Men det hindrar inte riksdagen från att lägga beställning efter beställning till regeringen på mer utredningar.

Den 12 februari beslutade riksdagen att utredningen om Arbetsförmedlingen ska återupptas. Regeringen hade i januari beslutat att lägga ner utredningen, som tillsattes av Alliansregeringen förra året. Riksdagens krav innebär att utredningen ska vara igång igen senast den 15 april, och följa de direktiv som den fick av Alliansen.

Utredningen om Arbetsförmedlingen kostade förra året 3 miljoner kronor. Det mesta gick till löner och dagarvoden.

Efter att ha krävt återstart av den utredningen har riksdagen kommit med beställningar på en rad nya utredningar.

Listan blir allt längre

Riksdagen vill att regeringen utreder bland annat alarmeringstjänsten, fotboja för unga under helgerna, reglerna för att fastställa faderskap, kraven för elektronisk fotboja vid kontaktförbud, regler för cyklister, vad man kan göra åt att en del begär ut massor av allmänna handlingar, reglerna för ordning och säkerhet i domstolar, fjärrundervisning på entreprenad, hantering av vapenlicensärenden och jakträtt.

På väg in till riksdagsbehandling är också ett ställningstagande från socialutskottet, som vill att riksdagen uppmanar regeringen att snabbt dra igång en utredning om nätdroger. Kulturutskottet föreslår att riksdagen kräver en utredning om tv-avgiften.

Kraven på utredningar om nätdroger och tv-avgiften debatteras och beslutas den här veckan.

Mobilisering mot narkotika tog stor del av pengarna

Förra årets utredningskostnader är de högsta sedan 2004. Då var Regeringskansliets utgifter för offentliga utredningar uppe i 575 miljoner kronor. Nästan en fjärdedel av det, 133 miljoner kronor, gick till Mobilisering mot narkotika, som inte var en egentlig utredning.

Mobilisering mot narkotika gjorde att också utredningskostnaderna år 2003 var höga. Det året kostade utredningarna 553 miljoner kronor. Av det gick 183 miljoner kronor till Mobilisering mot narkotika.

De lägsta utredningskostnaderna på senare år var år 2011, då de var nere i 375 miljoner kronor. Då hade den dåvarande oppositionen tvingat Alliansregeringen att spara 300 miljoner kronor på Regeringskansliet.

Den gången svarade regeringen med att hota att stänga fem ambassader. Efter en uppgörelse mellan partiernas gruppledare i konstitutionsutskottet fick Regeringskansliet tillbaka pengarna.

 

Skrivelse 2014/15:103 Kommittéberättelse 2015

 

 

Forrige artikel Utredning ratar skatt på dubbdäck Utredning ratar skatt på dubbdäck Næste artikel PRV ska inte leva på patentavgifter PRV ska inte leva på patentavgifter
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.