Rektor kritiserar Expressen

Tecken på en djup brist på kunskap och vilja att ta reda på sakförhållanden. Så beskriver rektor Henrik Ljungqvist Expressens rubrik ”Här är Sveriges 28 sämsta skolor” i en debatt hos Expressen.

Det som fått Henrik Ljungqvist, rektor på Ronnaskolan i Södertälje, att reagera är rubriksättningen på Expressens artikel om Skolinspektionens granskning av skolor med Sveriges lägsta kunskapsresultat.

Enligt Ljungqvist har flera av skolorna på listan genomgått Skolinspektionens granskningar med beröm godkänt. Han menar därför att det inte är skolornas kvalitet som avgör deras kunskapsresultat. I stället är är det elevernas socioekonomiska faktorer som påverkar.

”Ser man på den svarta lista Expressen publicerat så ser man också att de allra flesta ligger i socioekonomiskt utmanade områden. Att då benämna dem som Sveriges sämsta skolor är nedsättande och kränkande för oss som arbetar här och som i de allra flesta fall lyckas bättre än förväntat utifrån Skolverkets beräknade värden”, skriver Henrik Ljungqvist i sin debatt hos Expressen

Ljungqvist uttalar sig också i den ursprungliga artikeln, där han påpekar hur viktig föräldrars utbildningsbakgrund är för skolresultaten.

Expressens svar

Expressens chefredaktör Klas Granström pekar på att artikeln presenterar de skolor som Skolinspektionen tagit fram via Skolverkets betygsstatistik. Där skriver inspektionen att ”Skolorna har valts ut på grund av att de har en andel elever med godkända betyg som ligger under den lägsta kvartilen i jämförelse med andra skolor varje år under perioden 2010-2019”.

”Detta har vi presenterat tillsammans med en rubrik som förklarar att det är Sveriges sämsta skolor och den som läser artikeln får omedelbart förklarat i första meningen att det avser 'skolorna med lägst kunskapsresultat'. Den debattartikel vi publicerat visar att framgång i skolan kan mätas på olika sätt och det är bra med fler perspektiv på frågan.”, säger han i en skriftlig kommentar till Altinget.

Forrige artikel KD-anställd blir kommundirektör i Nora Næste artikel Jomshof (SD) ändrar sig om partijobbet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.