S hoppas regeringen överraskar för fler statliga jobb utanför Stockholm

De tidigare regeringarna har misslyckats med att stärka statens närvaro i hela landet, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. Men vad den nya regeringen vill göra åt det är ännu oklart. ”Jag föreställer mig att de har ganska små ambitioner”, säger Fredrik Olovsson (S). 

Riksrevisionens rapport visar att det finns fördelar med att se hela landet som ett möjligt område för myndigheter, säger Fredrik Olovsson (S), ledamot i näringsutskottet, till Altinget:

– Jag tycker att det är viktigt att man gör ett seriöst arbete och tittar igenom myndigheterna och ser vad de bäst kan vara utlokaliserade. Att man inte bara placerar dem i Stockholm eller dess uppenbara närhet.

Regeringens senaste lokaliseringsbeslut rörde den nya Utbetalningsmyndigheten som får ny ort inför inrättandet vid årsskiftet: ”Stockholmsområdet”.

– Man tyckte att den skulle ligga ännu närmare. Vi ville ha den till Södertälje, men jag som är från Sörmland tycker ju att även det är Stockholmsregionen, säger Fredrik Olovsson.

{{toplink}}

På 16 år har totalt 4 000 statliga anställningar tillkommit utanför Stockholm genom regeringens insatser. Ett misslyckande, enligt projektledaren för Riksrevisionens granskning Dorian Francis.

Moderaterna har lett regeringen hälften av tiden, Socialdemokraterna den andra halvan.

Vad tänker du om ert ansvar?

– Det är något man måste jobba på och görs inte av sig självt. Men det har varit motstånd också med de jobb som flyttats ut, säger Fredrik Olovsson (S).

För några år sedan beslutade den dåvarande S-regeringen att flera myndigheter skulle flytta. Det handlade bland annat om Sida som i stället för Stockholms innerstad skulle sitta i Botkyrka. Myndigheten bedömde dock att det inte fanns några lämpliga lokaler och hamnade i stället i Rissne, i Sundbyberg i Stockholm.

Efter tidigare regeringsbeslut sitter bland annat Naturvårdsverket, Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan, MSB och MUCF även utanför Stockholm.

Ministern: Viktigt med statlig närvaro

Trots flera utmaningar på kort sikt konstaterar Riksrevisionen samtidigt, i sin rapport, att de långsiktiga effekterna av att placera myndigheter utanför Stockholm är positiva, med lägre kostnader och åtminstone ett mindre bidrag till den regionala utvecklingen.

Men det behövs mer kraftfulla åtgärder om regeringen ska uppnå en jämnare fördelning mellan Stockholm och andra delar av landet, enligt Riksrevisionen som i slutändan menar att det handlar om en politisk avvägning.

Hur den nya regeringen ställer sig till eventuella insatser för att stärka statens närvaro i hela landet är ännu oklart. Fredrik Olovsson (S) har låga förväntningar.

– Jag föreställer mig att de har ganska små ambitioner, men jag blir gärna besviken och hoppas de överraskar.

Altinget har sökt civilminister Erik Slottner (KD) som avböjt intervju då han inte vill föregå beredning av Riksrevisionens granskning.

I en skriftlig kommentar säger han att en statlig närvaro i hela landet är viktig, och fortsätter:

”Det är bra att regeringens beslut om lokalisering av myndigheter utanför Stockholm granskas och följs upp. Regeringen kommer ge sin syn på Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer i en skrivelse till riksdagen.”

{{toplink}}

Forrige artikel Carlson inte orolig för transportmålet: ”Tvärtom” Carlson inte orolig för transportmålet: ”Tvärtom” Næste artikel Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.