SD inte en del av regeringens bostadspolitik

Bostadspolitiken är inte en av de sju frågor som ingår i avtalet mellan M, KD, L och SD. ”Bostadspolitiken är något som Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna kommer att lägga förslag om. Där kommer inte Sverigedemokraterna finnas med”, säger Jacob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna. 

I det nyligen presenterade Tidöavtalet nämns få saker som har beröring på bygg- och bostadsfrågan. Stöd till energieffektivisering för privatpersoner, högkostnadsskydd för el till privatpersoner och företag är några. 

Under rubriken migration och integration nämns också att man ska ta fram former för samarbete mellan fastighetsägare och det offentliga för förbättringar i utsatta områden. Men i övrigt är bostadsfrågan inte en del av överenskommelsen mellan M, KD, L och SD. 

– Det är väldigt viktigt att se vad som inte finns med i Tidöavtalet. Bostadspolitiken är något som Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna kommer att lägga förslag om. Där kommer inte Sverigedemokraterna finnas med. Det blir vår nya regerings och vår nya bostadsministers uppdrag, säger Jacob Olofsgård, Liberalernas bostadspolitiska talesperson till Altinget, som måndag förmiddag inte fått frågan om att själv bli minister. 

Vad kan vi vänta oss för bostadspolitik från den nya regeringen? 

– Att det kommer bli ett blandat bostadsbestånd, på riktigt. Vi pratar både om hyresrätter och ägandeformer blandat. Vi har sett en ensidig bostadspolitik åt det hyrda beståndet. Det är viktigt för den fria rörligheten, men sju av tio efterfrågar i dag ett ägt boende och gärna ett småhus. Det har den tidigare regeringen förbisett i åtta år, så där finns många utmaningar att ta sig an.

Olofsgård säger att man med den nya M, KD, L-regeringen även kan vänta sig förslag som syftar till att öka det industriella byggandet, till exempel genom typhus. Men också åtgärder för minskat regelkrångel. 

Öppen för nya ägandeformer

I Tidöavtalet nämns att den nya regeringen ska rikta reformer som ”bidrar till breddat ägande, vad gäller exempelvis bostäder”. Här menar Olofsgård att man framförallt åsyftar att man vill se till att fler kan äga sitt boende genom sänkta trösklar på bostadsmarknaden. Men också att man är öppen för nya ägandeformer som exempelvis ägarlägenheter, som M, KD, L och SD sen tidigare är överens om att arbeta för. 

– Vi vill självklart stärka bostadsrätten men vi vill också titta på ägarlägenheter. Men nu kommer också nya former av ägande, att man hyresköper sin bostäder till exempel. Vilket den tidigare regeringen sagt nej till att utreda. Det kommer vi också titta närmare på, säger han. 

De tre regeringspartierna kommer att behöva söka stöda för sin bostadspolitik och en fråga som tidigare splittrat M, KD, L och SD är huruvida fri hyressättning, också kallat marknadshyror, ska införas för nya hyreslägenheter, där SD varit emot ett sådant införande medan övriga partier varit för. 

Är ni fyra partier nu överens om frågan om fri hyressättning? 

– Vi tre partier kommer att ta fram bostadslösningar och söka stöd bland de partier som vill stödja den politiken. Vilka förslag det blir får vi återkomma till.

Har ni diskuterat frågan om fri hyressättning med Sverigedemokraterna hittills? 

– Som sagt finns inte bostadspolitiken med i Tidöavtalet, alltså har vi då inte förhandlat kring bostadsfrågan utan det är något som vi vill göra i den nya regeringen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har avböjt att kommentera den kommande bostadspolitiken. 

Forrige artikel SD: ”Ett misstag att inrätta Klimatpolitiska rådet” SD: ”Ett misstag att inrätta Klimatpolitiska rådet” Næste artikel Tidöavtalet betonar klimatnytta – forskare varnar för enögt fokus Tidöavtalet betonar klimatnytta – forskare varnar för enögt fokus
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.