Skatteregler för företagare stramas åt

3:12-REGLER. Det ska bli svårare för delägare i fåmansföretag att ta ut pengar som kapital i stället för lön. Den rödgröna regeringen tycker att reglerna har blivit för generösa.

Regeringen ger utredningen om skatt vid ägarskiften ett nytt uppdrag: att se över de så kallade 3:12-reglerna så att möjligheterna begränsas att förvandla lön till lågbeskattad kapitalinkomst.

I de nya direktiven till utredningen skriver regeringen att 3:12-reglerna har betydelse för viljan att starta, driva och utveckla företag. Men sedan skattereformen på 1990-talet har skillnaderna i skatt på arbetsinkomst och kapital ökat, samtidigt som företagarnas möjlighet att ta ut pengar ur företaget som utdelning i stället för lön har blivit allt mer generösa.

”En omständighet som talar för att reglerna skapar stora möjligheter att ta ut kapitalbeskattad inkomst är att de gränsbelopp som beräknas varje år är betydligt större än de gränsbelopp som faktiskt kommer att kunna utnyttjas”, skriver regeringen i direktiven.

Regeringen skriver också att det är viktigt att 3:12-reglerna inte används för en sådan inkomstomvandling som de är tänkta att förhindra. ”Förutom att inkomstomvandling minskar skatteintäkterna minskar också effektiviteten i skattesystemet, samtidigt som 3:12-reglernas legitimitet undergrävs.”

Sparat utrymme ska begränsas

Utredningen ska nu ta fram lagförslag som begränsar möjligheterna till inkomstomvandling. En särskild del av uppdraget är att ta ställning till reglerna för sparat utdelningsutrymme, och den årliga uppräkningen av det utrymmet.

Syftet med utredningen är att få ut mer skatt från företagarna. "En utgångspunkt för uppdraget är att de förslag som utredningen lämnar sammantaget inte ska medföra minskade utan ökade skatteintäkter", skriver regeringen.

Regeringen hoppas också att utredningen ska hitta möjligheter till förenklingar av reglerna.

Samtidigt ska utredningen fortsätta med sitt ursprungliga uppdrag, att se över de skatteregler som gäller vid ägarskiften i fåmansföretag. Utredningstiden förlängs till den 1 september 2016. Från början skulle utredningen ha varit klar den 2 mars i år.

 

Kommittédirektiv 2015:2 Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av beskattningen vid ägarskiften i fåmansföretag

 

Forrige artikel Regeringen stänger bostadsutredning Regeringen stänger bostadsutredning Næste artikel Budget och försvar – tunga förslag i vår
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.