Skolministern: Utredning om vinststopp får nytt uppdrag

I Tidöavtalet flaggar samarbetspartierna för att det kommer tilläggsdirektiv till utredningen En skola utan vinstintresse, något som skolministern nu bekräftar är på gång. Det kommer ”så fort som möjligt”, säger hon till Altinget. 

Nya regeringen vill att Johan Ernestams utredning om vinster i skolan ska titta på hur vinstuttag kan begränsas under vissa förutsättningar. 

– Vi kommer lägga ett tilläggsdirektiv där vi föreslår vinstbegränsningar för nystartade friskolor och sådana som vill expandera. Det kommer också att finnas förslag i de här tilläggsdirektiven om hur man kan begränsa vinstuttag när en friskola inte sköter sitt uppdrag, säger skolminister Lotta Edholm till Altinget.  

{{toplink}}

Utredningen, som startades av S-regeringen i juli, ska enligt nuvarande direktiv lämna förslag på hur vinstutdelningen i skolväsendet kan stoppas. Och aktiebolagens lämplighet ses över. 

Kommer utredningen fortfarande titta på om det är lämpligt med aktiebolagen? 

– Jag vet inte, vi får återkomma till detta. Vi måste först jobba fram de här tilläggsdirektiven.  

När kommer tilläggsdirektiven? 

– Förhoppningsvis så fort som möjligt, men det kräver en del arbete för att det också ska bli bra. 

Arbetar på

Samtidigt är utredningen i full gång enligt särskilda utredaren Johan Ernestam.

”Så länge vi inte får andra signaler så arbetar utredningen på. Vi gör bedömningen att det jobb vi gör just nu är lika användbart om vi får tilläggsdirektiv i enlighet med Tidöavtalet som det är i förhållande till vårt ursprungliga direktiv”, säger Ernestam i ett skriftligt meddelande till Altinget på frågan om han tolkar det som att utredningen kommer byta inriktning.  

Utredningen tillsattes i juli och har enligt Johan Ernestam hittills börjat med att sätta sig in i problembilden och bakgrunden genom studier av litteratur, såsom tidigare SOU:er, och kontakter med länder som har valt att utforma sitt friskolesystem på ett annat sätt.

Beslutskedja: En skola utan vinstintresse

3/7
2022
5/7
2022
29/8
2022
1/11
2022
10/11
2022
19/9
2023
4/6
2024
28/2
2025
28/2
2025

Forrige artikel Ekonomin största hindret för bostadsbyggande enligt kommunerna  Ekonomin största hindret för bostadsbyggande enligt kommunerna  Næste artikel Transportstyrelsen avfärdar regeländringar för ökad cykling Transportstyrelsen avfärdar regeländringar för ökad cykling
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.