Socialministern: Sockerskatt inte aktuellt

Regeringen har inga planer på att införa en sockerskatt. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

Livsmedelsverket ska analysera om en skatt på sötade drycker skulle kunna minska konsumtionen, enligt Ekot.

Skatten finns redan i 85 andra länder och Livsmedelsverket efterlyser konkreta åtgärder från politiskt håll. Frågan har också tagits upp i flera riksdagsmotioner under årens lopp och även Cancerfonden vill se lagstiftning.

{{toplink}}

Men socialminister Jakob Forssmed säger till Altinget att en skatt inte är aktuell. Han anser att sockerinnehållet i till exempel läsk är en fråga för livsmedelsbranschen.

– Det kan inte vara en naturlag att läsk i Sverige innehåller tre gånger så mycket socker som i Storbritannien. Jag förutsätter att branschen är mycket intresserad av att nå en överenskommelse, säger han.

2016 införde Storbritannien en skatt på drycker med mer än fem gram socker.

Länder har också resonerat olika kring en sockerskatt. Danmark införde skatt 2009, men efter hård kritik från handeln togs den bort tre år senare och i Norge konstaterade en statlig utredning att skatten inte hade önskad effekt, eftersom norrmännen i stället åkte över gränsen till Sverige och handlade läsk till lägre pris.

Livsmedelsverkets uppdrag ska vara klart 2024.

Forrige artikel Partiledarna tackar av Lööf med böcker och experimentlåda Partiledarna tackar av Lööf med böcker och experimentlåda Næste artikel Hundratusentals kan få mer i elstöd än de betalt för elen Hundratusentals kan få mer i elstöd än de betalt för elen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.