Spartips: Skatteverket generösare än banken

PENGAR. Den som har pengar över och vill placera dem tryggt kan med fördel skicka in dem till Skatteverket. Räntan på skattekontot är högre än de räntor storbankerna erbjuder för sina vanliga konton.

Medan storbankerna ger 0 procents ränta på lönekonton och inte mycket mer på sparkonton sticker Skatteverket ut med en ränta på 0,5625 procent – skattefritt. Det motsvarar en beskattad ränta på 0,8 procent.

Anledningen till statens generositet är att riksdagen i sitt beslut i november 2011 om en ny lag för skatteförfarandet från år 2013 bestämde att basräntan för skattekonton ska vara lägst 1,25 procent. Den ränta som Skatteverket betalar för överskjutande pengar på kontot är 45 procent av basräntan, det vill säga 0,5625 procent.

På den tiden var reporäntan 2,0 procent och Riksbankens inlåningsränta, den ränta bankerna får när de sätter in pengar hos Riksbanken över natten, var 1,25 procent. Ingen anade då att reporäntan skulle rasa till 0 procent och inlåningsräntan till -0,75 procent.

 

Här kan du beräkna hur mycket räntan blir

 

Forrige artikel Riksdagen röstar om misstroende mot Löfven Næste artikel Tredje pappamånad i vår
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.