Svantesson spår ökad arbetslöshet

Nya inflationssiffror gläder finansministern som samlade till pressträff på måndagen. Samtidigt råder osäkerhet kring utvecklingen på arbetsmarknaden framöver. 

Inflationsbekämpningen har haft effekt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff på måndagen. Tidigare på dagen presenterade SCB sina senaste siffror med en inflationstakt på 2,3 procent i december, enligt KPIF.

Den lägsta noteringen sedan sommaren 2021. 

– De här utfallen beror på att många har tagit ansvar, att vi har arbetat intensivt och aktivt för att verkligen press ner inflationen, säger Svantesson.

Hon pekar samtidigt på fortsatta utmaningar, med en hög prisnivå och osäkerheter på arbetsmarknaden där antalet konkurser har ökat.

– Ungefär 40 000 till 43 000 fler kommer vara arbetslösa under det här året jämfört med förra året.

”Kämpigt” för regionerna

Finansministern passade även på att lyfta det ansträngda läget i landets regioner. 

– Där är det kämpigt. Där har ju många regioner det tufft, och det är framför allt inflationen som har drivit upp pensionskostnaderna, säger hon.

Jämfört med när budgeten lades väntas även skatteintäkterna minska, och kostnaderna ökar. Regeringen följer frågan, säger Elisabeth Svantesson, och menar att det kan bli läge för riktade insatser.

– Det finns ett sådant handlingsutrymme men jag vill ändå se gällande inflationen att den stannar på en lägre nivå.

Forrige artikel De viktigaste lagförslagen att få klara innan EU-valet De viktigaste lagförslagen att få klara innan EU-valet Næste artikel Rekordlågt byggande i allmännyttan – glapp på 6 700 bostäder Rekordlågt byggande i allmännyttan – glapp på 6 700 bostäder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.