(S)vensk EU-parlamentariker blir grön samordnare

Erik Bergkvist (S), europaparlamentariker, ska arbeta med en grönare energiinfrastruktur.

Erik Bergkvist har utsetts till samordnare för de socialdemokratiska ledamöterna i utskottet för regional utveckling i Europaparlamentet.

Bergkvist blir så kallad skuggrapportör i revideringen av det transeuropeiska energinätet. Syftet med revideringen är att kunna inkludera gröna investeringar såsom exempelvis vindkraft och väteenergi.

– Det är dags att se till att inga EU-medel går till investeringar i fossil energi. Vill medlemsländer investera i fossilt får man göra det ur egen kassa, men inte med gemensamma EU-medel, säger Erik Bergkvist, i ett pressmeddelande.

Ansvaret för lagstiftningen ligger huvudsakligen i industriutskottet, där Bergkvist är suppleant. Men en del av frågorna kommer att behandlas också i det regionala utskottet. Och det är alltså i detta utskott som Erik Bergkvist ska samordna de socialdemokratiska ledamöterna.

Forrige artikel Han tar över Märta Stenevis stol på partikansliet Næste artikel Hon är ny tillförordnad generalsekreterare för Amnesty Sverige
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.