Svenskt vatten protesterar mot svenska ordförandeskapets avloppsarbete

Utvecklingen i förhandlingarna om ett nytt avloppsdirektiv faller inte de kommunala VA-bolagen i smaken. Men det svenska ordförandeskapets förslag till kompromiss får hittills tummen upp av de flesta medlemsländerna, även om mycket arbete anses återstå.

Rättelse: Den avslutande delen av artikeln och ingressen har uppdaterats och korrigerats efter publicering, då ny information tillkommit om medlemsländernas mottagande av kompromissförslaget.

Det är orimligt höga krav som håller på att förhandlas fram i avloppsdirektivet, menar den svenska kommunala VA-bolagsbranschen.

– Svenskt vatten är inte bundna av ordförandeskapets begränsningar. Så när vi ser att det drar i väg med ogenomförbara krav som inte kommer att ge miljönytta, med kostnader som måste läggas på rening som inte behövs, då är det nödvändigt att vi reagerar, säger Peter Sörngård, miljöexpert hos branschorganisationen till Altinget.

Inför de nu pågående förhandlingarna i ministerrådet, gjorde därför Svenskt vatten ett utspel där de underkänner det svenska ordförandeskapets insatser hittills i arbetet med det förslag som presenterades i höstas.

– Vårt uppdrag är att se till miljön och det allmännas bästa. Det är det våra medlemmar och kommuner har i uppdrag att göra. Dessa förslag leder inte till detta.

”Semesterbyar kan bli tätorter”

Bland annat anser de att förslaget för när tätortskrav ska inträda, och därmed de ökade kraven på avloppsrening, anses bli orimligt skarp.

Detta eftersom de menar att en för stor andel av landsbygden skulle omfattas av kraven, där förslaget för stunden är att de höjda kraven ska inträda när det under årets maxvecka uppehåller sig mer än tio personer per hektar.

Om inte ministerrådet förändrar kraven befarar branschorganisationen att de kommunala bolagen i slutändan får ökade och omotiverade kostnader ur miljösynpunkt.

– För om det är så att man lokalt inte vill bilda en samfällighet, så måste Sverige, som ansvariga inför EU, fixa ett gemensamt. Då tvingas VA-bolagen gå in där, fortsätter Peter Sörngård.

Har vi samtidigt inte bett om detta, genom att tidigare lagkrav på enskilda avlopp inte efterlevts?

– Ja, fast i den utsträckningen att detta hamnar på vårt bord, så tycker vi att det är orimligt att små hussamlingar ska träffas av kommunala anläggningskrav, säger Peter Sörngård.

Netto-princip i energianvändningen bör stimuleras

Sedan tidigare står det redan klart att Svenskt vatten är kritiska till de kvävereningskrav som föreslagits från EU-kommissionen, och där är Svenskt vatten samtidigt också besvikna på ordförandeskapets agerande.

Branschföreningen är även kritiska till att förslaget som syftar till att reningsverk endast ska använda förnybara energislag 2040 inte förändrats ytterligare. Detta eftersom de fortsatt har medlemmar som kommer att ha svårt att producera biogas som kan ersätta exempelvis naturgas i bussar.

– Vi vill se att man ser till den nettoeffekt som sektorn på totalen kan bidra med, där vissa anläggningar kan producera biogas och annan energi till andra sektorers energibehov, säger Peter Sörngård.

Siktar på att komma i mål i oktober

Flera av kompromissförslagen som branschföreningen kritiserat diskuterades i slutet av förra veckan mellan medlemsländernas experter.

Men sett till den respons som kommit in, verkar det svenska ordförandeskapets arbete hittills falla i relativt god jord. För även om inte alla kompromissförslagen faller länderna ännu i smaken, så anses utvecklingen gå i rätt riktning i flera av de aktuella förslagen.

Av anteckningar från mötet, som Altinget tagit del av, framgår det dock att det spanska ordförandeskapet kommer att få en hel del att stå i.

Bland annat anser många medlemsländer att det fortsatt behövas förändringar kring kraven på att nå klimat- och energineutralitet. ”Ordförandeskapets förslag uppfattas gå i rätt riktning, men behöver ytterligare anpassning,” står det att läsa i rapporten.

Nästa förhandling under det spanska ledarskap väntas den 5e juli.

Det preliminära målet för medlemsländerna är att sätta ner foten vid miljörådet i oktober. Det blir i så fall nästan samtidigt som den finska parlamentarikern Nils Torvalds siktar på att få igenom förslaget i parlamentet den 16 oktober.

{{toplink}}

Forrige artikel Varningen: Avfallsmålen ligger risigt till – Sverige en av eftersläntarna Varningen: Avfallsmålen ligger risigt till – Sverige en av eftersläntarna Næste artikel Bohlin: Är kommunikatörer rätt prioritering av en kommun? Bohlin: Är kommunikatörer rätt prioritering av en kommun?
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.