Sverige ska bidra med räddningsinsats i Medelhavet

EU. Den senaste flyktingkatastrofen på Medelhavet ökar pressen på EU att agera. Sverige är redo att skicka fartyg eller flygplan för att bistå vid räddningsinsatser. Dessutom måste EU-länderna öppna för fler lagliga vägar in i unionen, men det är oklart hur det ska gå till.

I helgen drunknade minst 700 människor på flykt över Medelhavet. Den senaste katastrofen har lett till ett extra toppmöte under torsdagen där EU-ledarna ska anta en deklaration om vad som måste ske för att hindra nya olyckor. Det handlar enligt statsminister Stefan Löfven om att rädda liv i räddningsinsatser, att bekämpa människosmugglare med alla till buds stående medel, men också att få EU-länderna att agera mer samordnat och att fler länder ska ta emot människor på flykt.

– Sverige ska inte minska sitt ansvar. Det handlar om att få fler länder att göra mer, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd.

Enligt Löfven kan Sverige via Kustbevakningen skicka fartyg eller flyg till i räddningsinsatser. Kustbevakningen får i uppdrag att analysera vilka insatser som Sverige bidra med, men först ska EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex ange vad det finns behov av, enligt Löfven.

En fråga som på nytt blir aktuell är hur fler lagliga vägarna till EU ska öppnas. Detta är viktig för att bekämpa flyktingsmugglare och undvika att människor dör på flykt i rangliga båtar.

En sådan väg är att öppna för att asylansökningar till EU-länderna ska kunna behandlas utanför unionens gränser. Det är något som Dimitris Avramopoulos, EU-kommissionär med ansvar för  migrationspolitik, har funderat på. Han har dock inte fått med sig hela kommissionen på detta.

I riksdagen finns flera partier som vill att Sverige hårdare driver frågan om lagliga vägar in i unionen. I nuläget är dock regeringens inställning att invänta ett initiativ från EU-kommissionen.

– Vi vill öka antal lagliga vägar. Men låt EU-kommissionen återkomma med detta, sade Löfven.

Han konstaterade dock att stödet inte är starkt bland övriga EU-länder.

­– Det är inte många länder som tycker att det är en jättebra idé, sade Löfven

Forrige artikel Regnér: Ingen bluff om äldresatsning Regnér: Ingen bluff om äldresatsning Næste artikel Alliansförslag om tioårig skola får majoritet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.