"Terrorn mot bönderna" – pris till GP-granskning

Michael Verdicchio, reporter på Göteborgs-Posten, får priset Guldspaden för sin granskning av djurrättsaktivisters brott och hot mot lantbrukare.

– Det känns riktigt kul att vinna. Det var fruktansvärda historier som lett till att polisen numera tar den här typen av brott på allvar. Det är en upprättelse för alla barnfamiljer som får intrång mitt i natten och sina gårdar vandaliserade, säger Michael Verdicchio till Göteborgs-posten.

Verdicchio vann i Guldspade-kategorin bästa granskning i storstadstidning. Reportaget har lett till att polisen fått ett uppmaning från regeringen, i myndighetens regleringsbrev, att prioritera denna typ av brott. Även detta års vegomässa ställdes in när det upptäcktas att arrangörerna hade koppling till djurrättsaktivister som spridit dödshot mot bönder.

Michael Verdicchio och hans kollegor berättar i samma intervju om svårigheterna kring granskningsarbetet. Många av bönderna var rädda att ställa upp och hade lågt förtroende för polis, myndigheter och reportrar.

Övriga Guldpsade-pristagare finns att läsa här.

Forrige artikel Vd för Borås energi och miljö arbetsbefrias Næste artikel Han ska utreda rymdlagen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.