Tidigare regionråd får rätt i förtalsmål

Att kalla någon ”fullständig psykopat” i ett Facebookinlägg är förtal. Det anser Ångermanlands tingsrätt.

Det är Dagens Samhälle som läst domen mot en 57-årig man, som polisanmäldes för förtal efter att ha kallat det dåvarande regionrådet i Västernorrland Lena Asplund (M) för ”fullständig psykopat” för två år sedan i den öppna Facebook-gruppen ”Sollefteå & Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus” – en grupp med över 13 000 medlemmar. 

Debatten om framtiden för sjukhuset i Sollefteå har rasat i flera år och har bitvis varit mycket infekterad. 

Ska överklaga

Tingsrätten anser att mannen avsiktligt ”lämnat en uppgift som kunde förväntas utsätta Lena Asplund för andras missaktning”. Mannen säger till Dagens Samhälle att han syftat på att regionrådet var empatilös och att han kommer att överklaga domen på 40 dagsböter och 5 000 kronor i skadestånd.

Kammaråklagare Henrik Wallin vid åklagarmyndigheten i Sundsvall är nöjd med domen.

– En from förhoppning är att kritiska diskussioner även fortsättningsvis ska kunna förekomma, men föras på ett annat sätt. Det här övergick till något osakligt och ledde till personangrepp. Förhoppningsvis kan domen bidra till att politiska diskussioner blir mindre personfixerade och mer sakfokuserade, säger han till Dagens Samhälle.

Forrige artikel Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd Næste artikel Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.