Tobias Billström (M) lämnar regeringen

Utrikesminister Tobias Billström meddelar i ett inlägg på sociala medier att han lämnar regeringen i samband med riksmötets öppnande nästa vecka.

”Det är med en blandning av vemod och stolthet som jag idag har meddelat statsministern att jag i samband med riksdagens öppnande på tisdag lämnar posten som utrikesminister”, skriver Tobias Billström på X (tidigare Twitter).

Billström har varit utrikesminister i regeringen Kristersson sedan 2022 och var i den rollen delaktig i processen som ledde Sverige in i Nato.

Lång politisk karriär

Tobias Billström har en lång karriär i Moderaterna. Han kom in i riksdagen 2002 och blev migrationsminister i regeringen Reinfeldt efter Alliansens valvinst fyra år senare. En post han innehade till 2014. Efter maktskiftet valdes han till förste vice talman i riksdagen men lämnade den posten för att bli gruppledare i riksdagen hösten 2017.

Billström meddelar att han också kommer att lämna sin riksdagsplats.

”För egen del kommer jag nu att helt lämna politiken. Det innebär att jag även lämnar min riksdagsplats. Vad jag ska göra framåt är fortfarande öppet. Men jag är bara 50 år och ser fram emot att bidra och arbeta hårt i andra sammanhang där mitt engagemang kommer till sin rätt.”

Förändringar i regeringens sammansättning brukar meddelas i samband med riksmötets öppnande som hålls på tisdag nästa vecka, den 10 september. {{toplink}}

Kristersson: Slitsamma år

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar Tobias Billströms avhopp i ett inlägg på Instagram.

”Tobias har gjort sin värnplikt med råge. De två senaste åren som utrikesminister har kanske varit de allra mest slitsamma”. 

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har kommenterat Billströms avhopp på X.

”Tack för fint samarbete i alla våra olika roller. Och man kan alltid som bekant komma tillbaka. Du är så ung fortfarande!”, skriver han.

,

Forrige artikel Sis får 700 miljoner för att lösa platsbristen Sis får 700 miljoner för att lösa platsbristen Næste artikel Hur kostnadseffektiv är den gyllene lösningen? Hur kostnadseffektiv är den gyllene lösningen?