Tysk toppolitiker plötsligt död

Thomas Oppermann, vice talman i det tyska parlamentet, avled plötsligt i anslutning till en TV-intervju.

Oppermann var socialdemokrat och hade en lång karriär inom det tyska partiet SPD. Han var under 15 år (1990-2005) ledamot av parlamentet i den tyska delstaten Niedersachsen. Senare också minister i landets delstatsregering, bland annat i en regering ledd av den blivande förbundskanslern Gerhard Schröder.

2005 kom han in i den tyska riksdagen, Förbundsdagen. Inför valen 2009 och 2013 var han skuggminister i de socialdemokratiska kanslerkandidaternas regeringsalternativ. 2013-17 var han gruppledare för SPD i Förbundsdagen. Och sedan 2017 var han vice Förbundsdagspresident (i praktiken vice talman).

Den 66-årige Oppermann hade aviserat att han skulle lämna politiken efter valet 2021. Men i söndags kollapsade han plötsligt precis innan en live-intervju i den tyska TV-kanalen ZDF. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Dödsorsaken är än så länge okänd.

Flera tyska politiker har gått ut med kondoleanser. Förbundskansler Angela Merkel gick ut med följande uttalande:

"Jag är bestört och ledsen över Thomas Oppermanns allt för tidiga död. Jag har under flera år uppskattat honom som en rättvis socialdemokratisk partner man kan lita på i den stora koalitionen"

Forrige artikel Han blir ny utvecklingsdirektör för Region Östergötland Næste artikel Hon är nominerad till Vårdförbundspriset
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.