De planerar stormanifestation för solidaritet med Ukraina

Den 24 februari, ett år efter inledningen av Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina, hålls en stor manifestation i centrala Stockholm. ”Det är viktigt att så många som möjligt visar sitt stöd för Ukraina. För oss som har hållit manifestationer har det varit viktigt att få med talare från partier, organisationer och vanliga svenskar. Släkt och vänner i Ukraina känner stödet”, säger Alyona Kashyna talesperson för Nordic Ukraine Forum.

Nordic Ukraine Forum anordnar manifestationen tillsammans med Måndagsrörelsen och Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. De tre håller vanligtvis manifestationer på olika håll varje vecka, men på årsdagen vill de visa att de i grunden är eniga.

– Vi vill visa att det finns en bred politisk uppslutning och vi jobbar tillsammans med flera ideella organisationer, säger Alyona Kashyna till Altinget.

Har tillstånd men letar plats

De tre har fått tillstånd av polisen men sonderar i nuläget terrängen för vilken plats som är mest ändamålsenlig.

De har bjudit in flera talare. Författaren och akademiledamoten Peter Englund har redan tackat ja. Statsminister Ulf Kristersson och Carl Bildt står på listan över inbjudna och Magdalena Andersson ska kontaktas, liksom LOs ordförande Susanna Gideonsson och utrikesminister Tobias Billström. Dessutom kommer flera välkända personer inom kultursektorn att bjudas in. 

– Det är häftigt med tre organisationer som jobbar med olika publik. Måndagsrörelsen som är lite mer politisk ses varje måndag på Norrmalmstorg. Nordic Ukraine Forum har en stor ukrainsk publik som brukar träffas på Sergels torg. Vi som kallar oss Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina brukar ses varje onsdag vid lunchtid utanför ryska ambassaden, säger Aktionsgruppens talesperson Peter Ingvarsson till Altinget.

Snabbfotat nätverk

Deras aktionsgrupp har fått ett bra samarbete med fackföreningsrörelsen men har haft en diger talarlista med representanter från ett brett politiskt spektrum.

– Vi har SSR och ST som samarbetspartner. Den här veckan går även Vision in. De kommer bjuda på ukrainska piroger och varm dryck till dem som deltar den 11 januari, berättar Ingvarsson.

Ni är ett nätverk snarare än en organisation. Hur märker man skillnad ur ett civilsamhällesperspektiv?

– Vi är extremt lättfotade och kan jobba snabbare än en organisation. Vi har en Facebookgrupp där vi når 12 000 medlemmar och då är det enkelt att kalla till manifestationer. Den här veckan håller vi vår 37e.

– Vi har vår bakgrund i Svenska freds. Nästan alla av oss jobbar i dag inom påverkan och kommunikation.

Men blir ni lika långsiktiga som en vanlig organisation?

– I den här enskilda frågan kan vi vara det. Men vi kommer inte jobba mot varje krig i världen eller mot alla orättvisor. Vårt huvudsyfte är att visa politiken att det finns ett starkt opinionstryck i frågan så dom fortsätter stödja Ukraina och verkar för det i hela EU. Det är viktigt inte minst nu i och med det svenska EU-ordförandeskapet.

Är nyckeln för att jobba så att man har en så avgränsad fråga med ett jämförelsevis enkelt budskap?

– Det är klart att det är enklare. Sedan har vi slitit med frågan om militärt stöd till Ukraina. Där har vi fattat gemensamt beslut att en demokrati måste få försvara sig när en diktatur angriper, så Ukraina måste få de vapen de begär för att skydda sitt land.

Men hur fattade ni det beslutet?

– Vi är sju i själva aktionsgruppen, så vi kom överens. Sedan samtalar vi såklart med dem som stöttar oss. Det är ett konstruktivt samarbete men vi går inte i deras ledband.

Hur många har ni varit som flest under era demonstrationer utanför ryska ambassaden?

– Vi har varit 250-300 som flest på våra, men på de gemensamma har vi varit fler. Vi har haft två gemensamma tidigare. Sammanlagt har vi har haft över 150 talare. 35 riksdagsledamöter 40 fackföreningsrepresentanter, ett tiotal kulturpersonligheter. Så vi har tagit stöd från det vanliga civilsamhället.

– Vi filmar dessutom samtliga tal, och varje onsdag sitter det folk runt om i landet och tittar. Ett av de mest sedda talen var när artisten Lisa Nilsson besökte oss i oktober. Cirka 4 500 personer har tittat på hennes tal, säger Peter Ingvarsson.

{{toplink}}

Forrige artikel Tidigare riksdagsledamöter som gått bort under 2022 Tidigare riksdagsledamöter som gått bort under 2022 Næste artikel Politisk kalender 2023: Partiledarval och Sverige bär ledartröjan i EU Politisk kalender 2023: Partiledarval och Sverige bär ledartröjan i EU
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.