Regeringen satsar 100 miljoner på SFI till ukrainska flyktingar

Ukrainska flyktingar ska få bättre tillgång till Svenska för invandrare (SFI), och regeringen satsar 100 miljoner kronor i vårändringsbudgeten på att stötta kommunerna. Det beskedet gav ministrarna Mats Persson (L) och Johan Pehrson (L) under en presskonferens på tisdagsmorgonen.

Hittills har de ukrainska flyktingarna fått delta i ”Svenska från dag ett”, som ges vid folkhögskolor och studieförbund. Men då detta alternativ saknas i fyra av tio kommuner har många efterlyst att ukrainarna också skulle erbjudas SFI, som anordnas i kommunal regi.

Ingen rättighet

Nu finansierar regeringen den möjligheten, och pengarna ska fördelas av Skolverket. Men det innebär ingen rättighet för den enskilda ukrainska flyktingen att få SFI.

– Förutsättningarna för kommunerna ser så olika ut. I vissa kommuner finns det bara ett fåtal individer från Ukraina, så det här är det mest flexibla sättet att sätta igång verksamheten, förklarar utbildningsminister Mats Persson (L) för Altinget.

Massflyktsdirektivet

Av de runt 40 000 personer som har flytt Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina, som inleddes den 24 februari förra året, är 30 000 vuxna. Redan i början av mars 2022 aktiverades EU:s massflyktsdirektiv för första gången någonsin, och det gav de ukrainska flyktingarna en snabbehandling som ger dem möjlighet att få uppehållstillstånd, skaffa bostad och rätt att arbeta.

Den 10 oktober meddelade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson att det förlängdes med ett år.

Svenska från dag ett

De båda ministrarna sade under presskonferensen att många av de ukrainska flyktingar som har kommit är personer med kompetens och goda förutsättningar att integreras. 80 procent av barnen och ungdomarna går i skolan.

– Vi förlängde Svenska från dag ett, annars hade det lagts ner. Det har inneburit att många fått möjlighet att lära sig svenska, sade Mats Persson också.

I budgeten för 2023 avsattes 30 miljoner kronor till Svenska från dag ett, att jämföra med 110 miljoner kronor för 2022. Branschorganisationen Studieförbunden var snabbt ute och kommenterade.

– Jag är förvånad och besviken över att regeringen inte nu gav besked om nya resurser så att svenskundervisningen i studieförbunden kan fortsätta. Studieförbunden bedriver Svenska från dag ett i 124 kommuner och det finns god täckning i olika delar av landet där det finns flyktingar, sade generalsekreterare David Samuelsson i ett pressmeddelande.

– Våra pengar tar slut snart och det finns en påtaglig risk att Svenska från dag ett för ukrainska flyktingar måste upphöra, om det inte tillförs nya pengar, säger Samuelsson till Altinget.

Ingen förändring

Utbildningsminister Mats Persson får frågan om vad som händer med Svenska från dag ett.

– Det sker ingen förändring, utan de pengar vi presenterar i dag läggs till utöver de pengar som redan finns. Det finns ingen koppling mellan dessa, säger han.

Det känns som att den här satsningen också är ett tecken på att regeringen ser att kriget kommer att fortsätta länge ännu?

– Ja, det stämmer, vi gör bedömningen att det här blir en utdragen konflikt, tyvärr.  

Forrige artikel Förslaget: Svårare att ändra grundlagen Förslaget: Svårare att ändra grundlagen Næste artikel Sverige vill bryta dödläge i EU-långbänk om antidiskriminering Sverige vill bryta dödläge i EU-långbänk om antidiskriminering
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.