Aktionsgrupp blev Årets FN-vän

På FN-dagen höll Svenska FN-förbundet seminarium och delade ut sin utmärkelse Årets FN-vän 2023 till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. 

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina tilldelades på tisdagen priset Årets FN-vän vid ett seminarium i Stockholms konserthus. Gruppen har återkommande, sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina inleddes, demonstrerat utanför Rysslands ambassad.  

På plats för att ta emot utmärkelsen, som instiftades 2005, var Lars Ångström och Cilla Lundström. 

Prismotiveringen lyder som följer:  

”Folkliga och breda protester mot Rysslands anfallskrig i Ukraina är ett sätt att ställa krav på politiker och beslutsfattare i kampen mot kriget. Varje onsdag sedan dagen före Putins fullskaliga invasion av Ukraina har den ideella aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina demonstrerat utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Aktionsgruppen samlar talare och åhörare från en bred skara samhällsaktörer, bland annat flera fackliga organisationer. Också Svenska FN-förbundet är på plats på onsdagar på Fria Ukrainas plats. Ryssland ut ur Ukraina lyfter i sitt arbete ofta fram självförsvarsprincipen i FN-stadgan och FN:s humanitära arbete. Därigenom understryker man att FN är en central aktör i kampen för att stödja civila, upprätthålla den regelbaserade världsordningen och få slut på kriget.”

Forrige artikel Tre Stiftelser får klartecken av Ivo Næste artikel Lämnar polisen för att nattvandra Lämnar polisen för att nattvandra
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.