Åkesson kan bli av med sjukpengar från riksdagen

SJUKFÖRSÄKRING. Om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte kan styrka att han får sjukpenning från Försäkringskassan kan hans 31 500 kronor i sjukpengar från riksdagen dras in. Riksdagsförvaltningen ska nu skicka ett brev till Åkesson med begäran om upplysningar.

Enligt lagen om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter gäller samma regler för dem när de är sjuka som för riksdagens anställda: sjukpenningen fylls ut så att ersättningen sammanlagt blir 90 procent av lönen.

För anställda gäller det bara så länge Försäkringskassan betalar ut sjukpenning. Den som inte får sjukpenning får inte heller någon utfyllnad från riksdagen.

Efter medieuppgifter om att Jimmie Åkesson inte får någon sjukpenning från Försäkringskassan har Riksdagsförvaltningens enhet för ledamotsservice utrett vad som gäller. Resultatet av den utredningen är att man nu ber Jimmie Åkesson att styrka att han får sjukpenning, eftersom det är en förutsättning för att få sjukpenningtillägg.

– Vi har sett medieuppgifterna, men vi har inte fått någon bestyrkt information från ledamoten själv, säger Thomas Larue, chef för ledamotsservice på Riksdagsförvaltningen.

– Vi kommer omgående skicka en skrivelse till ledamoten, säger han.

Får ingen sjukpenning

Dagens Nyheter har rapporterat att Försäkringskassan har beslutat att inte betala ut sjukpenning till Jimmie Åkesson. Uppgiften har bekräftats av Sverigedemokraternas personalchef Martin Kirchberg.

– Försäkringskassan har fattat ett beslut att inte betala ut några pengar, säger Martin Kirchberg till DN.

Orsaken till Försäkringskassans beslut är enligt DN att Sverigedemokraterna fortsätter att betala ut 40 000 kronor i månaden till sin partiledare medan han är sjuk. Tillsammans med utfyllnaden från riksdagen får han drygt 71 500 kronor i månaden när han är sjukskriven, och det är nästan 20 000 kronor mer än vad en långtidssjukskriven ledamot normalt får.

Andra besked i höstas

Enligt Expressen i höstas hade Sverigedemokraternas personalchef då varit i kontakt med Försäkringskassan och fått beskedet att arvodet från partiet inte skulle påverka Jimmie Åkessons rätt till sjukpenning.

I och med att Jimmie Åkesson inte får någon sjukpenning från Försäkringskassan behöver han inte heller underkasta sig reglerna för bedömning av hans arbetsförmåga, och ta ett enklare jobb.

Annars skulle han i slutet av januari ha fått sin arbetsförmåga bedömd mot andra uppgifter hos sin arbetsgivare. I slutet av april, om han inte kommit tillbaka från sjukskrivningen då, hade det varit dags att pröva hans arbetsförmåga mot vilket jobb som helst på arbetsmarknaden.

Sjuk sedan 14 oktober

Jimmie Åkesson sjukanmälde sig till riksdagens kammarkansli den 14 oktober. Han sjukskrevs för utmattningssyndrom, en sjukskrivning som sedan har förlängts i flera omgångar.

I ett öppet brev berättade Jimmie Åkesson att inte bara jobbet, utan också de andra partiernas motvilja, mediernas ”kampanjjournalistik” och ”extremisternas omåttliga hat” hade slitit hårt på honom.

”Jag måste vara helt ledig och fokusera på mig själv och min familj en tid. Jag kan inte i min roll gå ner i arbetstid eller tillfälligt byta arbetsuppgifter”, skrev Jimmie Åkesson i sitt öppna brev.

 

Forrige artikel Planer på obligatoriskt gymnasium tonas ned Planer på obligatoriskt gymnasium tonas ned Næste artikel Åkesson tillbaka i jobb 1 april Åkesson tillbaka i jobb 1 april
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.