Regeringen vill ändra villkoren för utstationerade

BRYSSEL. Regeringen vill förbättra villkoren för arbetare som jobbar tillfälligt i andra EU-länder. Positivt säger facket men näringslivet varnar för att det kan hota EU:s fria rörlighet och slå mot svenska bolag.

Frågan ska diskuterats av europeiska ministrar i Stockholm i slutet av veckan.

– Det Sverige vill uppnå är lika lön för lika arbete på samma arbetsplats, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Altinget.

Hon är på besök i Bryssel för att delta i en debatt om framtiden för Europas sociala modeller. Senare i veckan, på torsdag och fredag, ska hon leda ett möte i Stockholm där nio EU-länder ska diskutera hur man ska förbättra villkoren på den europeiska arbetsmarknaden.

Mötet sker samtidigt som EU-kommissionen förbereder ett lagpaket som är tänkt att öka rörligheten på EU:s arbetsmarknad och som ska presenteras i november. Kommissionen ska då också se över de omdebatterade regler för utstationering, det vill säga när en EU-medborgare arbetar tillfälligt i ett annat EU-land. Det är de reglerna Sverige vill skärpa.

Kan inte kräva svenska kollektivavtal

– Problemet med utstationeringsdirektivet är att vi inte kan kräva svenska kollektivavtal. Är du utstationerad från ett byggföretag då ska du bara ha svensk minimilön och inte samma lön som de andra. Det är orimligt, säger Ylva Johansson.

Läs hela artikeln på den nya portalen Arbetsmarknad.

 

Forrige artikel Löfven: Fler EU-länder måste ta ansvar Löfven: Fler EU-länder måste ta ansvar Næste artikel Juncker hoppas på bättre stöd för flyktingförslag Juncker hoppas på bättre stöd för flyktingförslag
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.