Filosof får Smers etikpris 2020

UTMÄRKELSE. Filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö får Statens medicinsk-etiska råds (Smers) etikpris 2020.

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, får Smers etikpris 2020.

Ur juryns motivering:

Torbjörn Tännsjö får priset ”för hans långvariga insatser för att sprida samtalet om medicinsk etik till en bred allmänhet och belysa de värdekonflikter som ryms i etikens eviga frågor”.

Unik röst

Enligt Smers ordförande Kenneth Johansson är Torbjörn Tännsjö en unik röst i den offentliga filosofidebatten. Han menar att få personer gjort så mycket som Tännsjö för att sprida kunskap om de medicinsk-etiska frågorna och inkludera de vidhängande värdekonflikterna, som exempelvis de “eviga" frågorna kring livets början och slut.

– Torbjörn Tännsjö har många gånger visat att den etiska diskussionen kan föras från andra utgångspunkter än de vi tar för givna. Hans metodiska sätt att beskriva olika etiska ståndpunkter och deras konsekvenser tvingar oss alla att rannsaka våra egna argument, säger Kenneth Johansson.

Lång erfarenhet

Torbjörn Tännsjö är professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet sedan 2002. Tidigare var han professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, och har även varit affilierad professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet. Som forskare i filosofi har Torbjörn Tännsjö publicerat en lång rad artiklar och böcker på både svenska och engelska.

Vidare har han varit föreståndare för avdelningen vid Stockholms universitet av Stockholm Centre for Health Care Ethics, CHE, och ledamot av Socialstyrelsens etiska råd.

Etikpriset delades ut i samband med Smers etikdag den 10 december.

Forrige artikel Björn Risinger fortsätter tre år till Næste artikel S-profil blir ny chefsekonom hos Vänsterpartiet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.