Läkemedelsboken uppdateras – glädjebesked bland läkare

Läkemedelsboken uppdateras efter att ha legat på is i tre år. Uppdateringen görs av Läkemedelsverket på uppdrag av regeringen efter påtryckningar av Läkarförbundet. 

Regeringen har beslutat att Läkemedelsverket än en gång ska publicera och uppdatera Läkemedelsboken. Årsskiftet mellan 2018 och 2019 var senaste gången Läkemedelsboken uppdaterades och i slutet av 2017 var sista gången boken distribuerades som fysisk bok.

– Läkemedelsboken är ett uppskattat och viktigt kunskapsstöd till hälso- och sjukvården, och informationen är dessutom producentobunden och reklamfri. Med detta uppdrag ska Läkemedelsverket finna en lämplig organisering och styrning för ett långsiktigt arbete med boken, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Till skillnad från andra medicinska uppslagsverk, exempelvis FASS, är Läkemedelsboken en producentobunden källa. Nyutbildade och erfarna läkare använder Läkemedelsboken för läkemedelsbehandling, råd och medicinskt regelverk. 

Läkemedelsbokens fall

Den nya Läkemedelsboken beräknas vara uppdaterad i mars 2024. 

– Precis före årsskiftet 2018 beslutade vi att lägga arbetet med boken på is. Det var rätt stora investeringar som behövdes för att arbetet med Läkemedelsboken skulle kunna bedrivas på ett vettigt sätt och vi såg inte att vi hade resurserna. Så vi är väldigt glada nu för att ha fått uppdraget och möjligheten av regeringen, säger direktören för verksamhetsområdet användning på Läkemedelsverket, Maja Marklund till Altinget. 

Boken publicerades för första gången 1977. Sedan 2009 har Läkemedelsverket gett ut boken och sedan 2014 har den funnits som en digital hemsida.

”Många nya verktyg”

Utöver finansiella problem, var behovet av Läkemedelsboken mindre på grund av nya kunskapsverktyg så som SKR:s nya styrningssystem, kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. 

– Vi såg att det var rätt många nya verktyg, bland annat digitala kunskapsstöd. Så vi bedömde då att vi skulle kunna prioritera ner arbetet med Läkemedelsboken. Sen blev det ju väldigt mycket synpunkter på det, säger Maja Marklund.

Branschens optimism till återinföring 

Enligt Rådet för läkemedel och medicinteknik (RLM) – en organisation inom Läkarförbundet som bistår med politikutveckling i läkemedelsfrågor – har Läkemedelsboken varit ett viktigt tillskott. RLM har länge varit pådrivande i att uppdatera Läkemedelsboken.

– Läkemedelsboken har varit väldigt bra för att förklara hur vi ska använda, vilka vi ska använda och hur vi ska arbeta med läkemedel. Läkemedelsverkets uppdrag är därför väldigt positivt upplever vi. Det krävs en modern paketering av informationen, men sen är det också viktigt att professionen blandas in när man tar fram informationen, säger Lars Rocksén, ordförande i RLM, till Altinget.

– Vi har varit i aktiva diskussion med Läkemedelsverket hur man tänker utforma Läkemedelsboken. Det är viktigt för oss att ha den som informationskanal, säger han.

Forrige artikel Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus Næste artikel Överblick: M vill peta politiker efter fusk och alla partier utom två backar i opinionen Överblick: M vill peta politiker efter fusk och alla partier utom två backar i opinionen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.