Forskarnas tips: Papperskorgarna som får folk att slänga skräp

Färg och form på papperskorgar spelar roll för hur mycket de används. Det konstateras i en studie vid Gävle högskola. Men resultatet blev inte som forskarna väntat sig. 

Hur papperskorgarna är utformade i stadsmiljön påverkar människors benägenhet att slänga skräp. Det konstaterar forskare vid Högskolan i Gävle som i en studie i samarbete med kommunalförbundet Gästrike Återvinnare jämfört användningen av papperskorgar med tre olika färger och utformningar.

Vanligtvis är Gävles papperskorgar grå för att smälta in i stadsmiljön men vid testet kompletterade forskarna med orangea papperskorgar samt med papperskorgar dekorerade med barnteckningar med budskapet att det är viktigt att skydda miljön. 

– Vi såg en ganska stark trend där den orange ökade insamlingen av skräp gentemot de övriga två, säger Noah Linder, postdoktoral forskare vid Kungliga Vetenskapsakademin och tidigare doktorand vid Högskolan i Gävle, till Dagens Samhälle som rapporterar om studien.

Resultatet överraskade forskarna då de väntat sig att fler skulle påverkas av barnens uppmaning att värna miljön. Men papperskorgarna med barnteckningar var de som användes allra minst, vilket Noah Linder tror kan bero på att det tydliga budskapet gjorde människor obstinata och ovilliga att göra som man blev tillsagd. 

Forskarnas tips till stadsplanerare är att utforma offentliga platser på ett sätt som tydligt signalerar vilket beteende man vill se och att testa utformningen i liten skala innan man gör stora förändringar. 

{{toplink}}

 

Forrige artikel Så ser riksdagens utskottsordföranden på 2024 Så ser riksdagens utskottsordföranden på 2024 Næste artikel Åldersgränser kan höjas när försvaret ska växa Åldersgränser kan höjas när försvaret ska växa
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.