Amineh Kakabaveh årets svensk 2016

Tidningen Fokus har utsett riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) till årets svensk.

Amine Kakabaveh får utmärkelsen med motiveringen:

"Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter".

Kakabaveh blev riksdagsledamot 2008. Hon har gjort sig känd som en stark debattör mot hedersvåld. I november utkom hennes självbiografi "Amineh – inte större än en kalasjnikov". Kakabaveh är född i Kurdistan och som 14-åring anslöt hon sig till kurdernas kommunistparti och deras gerilla peshmerga. 1991 flydde hon via Turkiet till Västerås. Utöver riksdagsuppdraget är hon ordförande för föreningen Varken Hora Eller Kuvad.

Forrige artikel Kerstin Alnebratt leder arbetet för inrättandet av jämställdhetsmyndigheten Næste artikel Mikael Brännvall ny vd för Svensk scenkonst
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.