Bidraget förlängs – två miljarder till vården nästa år

Regeringen förlänger sektorsbidraget till sjukvården. Nästa år blir det två miljarder kronor. Detta som kompensation för ett tufft ekonomiskt läge.

Sveriges 21 regioner beräknas gå med cirka 20 miljarder i underskott i år enligt den senaste skatteunderlagsprognosen från Sveriges Kommuner och Regioner. I fjolårets budget avsattes tre miljarder i ett ettårigt sektorsbidrag till sjukvården, pengar som sedan fördelades enligt hälso- och sjukvårdsmodellen i det kommunala utjämningssystemet.

I vårändringsbudgeten utökades bidraget för 2024 med ytterligare sex miljarder kronor, vilket innebär att regionerna fått dela på nio miljarder kronor i år. Det motsvarar knappt hälften av årets underskott.{{toplink}}

Enligt SKR kommer det samlade resultatet för regionerna nästa år att hamna nära noll och för några veckor sedan öppnade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en intervju med Svenska Dagbladet för ytterligare tillskott, men påpekade också att läget för regionerna kommer att förbättras nästa år.

Nu meddelar regeringen att det ettåriga sektorsbidraget för 2025 blir två miljarder kronor. Det kommer att fördelas på samma sätt som tidigare. 

– Det ekonomiska läget har skapat en ansträngd situation för många regioner. Regeringen förstärker därför sektorsbidraget ytterligare, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.{{toplink}}

Men förlängningen får kritik av Sveriges Kommuner och Regioner. Ettåriga bidrag underlättar inte.

– Regioner och kommuner behöver långsiktiga planeringsförutsättningar. Ettåriga resurstillskott kan förstås hjälpa tillfälligt, men gör det mycket svårt att planera och ta ansvar långsiktigt. Här är värdesäkrade statsbidrag, som följer pris- och löneutvecklingen liksom den demografiska utvecklingen, en grundbult, säger säger sjukvårdsdelegationens ordförande Anna-Lena Hogerud (S) i ett pressmeddelande.

Extra miljard för att korta vårdköerna

Vid dagens pressträff presenterades fördelningen av drygt tre miljarder kronor till vården. Utöver sektorsbidraget fördelas pengar till kortare köer, införandet av nationell vårdförmedling och pengar till ett jämlikt införande av precisionshälsa.

I fjolårets budget aviserade regeringen att de prestationsbundna pengarna för att korta vårdköerna skulle omfatta cirka 6,5 miljarder kronor före 2025. Nu läggs ytterligare en miljard till den summan.

Regeringen vill också snabba på inrättandet av en nationell vårdförmedling och ökar anslaget från 150 till 250 miljoner för 2025. Men ökningen är tillfällig. 2026 och 2027 räknar regeringen med att återgå till 150 miljoner kronor per år.

Men SKR vill att staten istället ska bygga vidare på den  befintliga strukturen med vårdlotsar som redan finns i nästan alla regioner. Att inrätta en nationell vårdförmedling kommer inte att öka vårdens kapacitet, konstaterar SKR i pressmeddelandet. 

Dessutom vill regeringen säkra en långsiktig finansiering av jämlik implementering av precisionshälsa. Införandet av precisionshälsa får 50 miljoner kronor 2025 och ambitionen är att summan ska dubblas från 2026 och framåt. Dessutom föreslår regeringen ett beställningsbemyndigande under fem år så att aktörer på området ska kunna investera. 

Forrige artikel S vill att brottsmisstänkta barn ska kunna avlyssnas S vill att brottsmisstänkta barn ska kunna avlyssnas Næste artikel Efter bristerna – så vill partierna säkra elevernas läskunnighet Efter bristerna – så vill partierna säkra elevernas läskunnighet