S vill att brottsmisstänkta barn ska kunna avlyssnas

Socialdemokraterna vill att unga under 15 år som misstänks för brott ska kunna avlyssnas. ”Vi föregår utredningen med vårt inriktningsbeslut”, säger justitieutskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi på en pressträff.

Socialdemokraterna driver nu på för att regeringen ska införa fler åtgärder för att stoppa rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng. I  december ska en utredning om möjlighet att använda hemliga tvångsmedel lämna sina förslag, men redan nu meddelar partiet att de vill att  det ska vara möjligt att avlyssna unga under 15 år som misstänks för brott. 

– Det kommer att ge bättre möjligheter för de brottsbekämpande myndigheterna att utreda och klara upp grova brott som utförs av personer under 15 år, säger Ardalan Shekarabi på pressträffen. 

Socialdemokraterna vill också att regeringen tillsätter en implementeringskommitté redan nu för att kunna införa ungdomskriminalitetsnämnder. 

Utredningens förslag om ungdomskriminalitetsnämnder enligt danska modell lämnades i våras och är nu ute på remiss fram till slutet av september. Utredningen föreslår bland annat att en ny myndighet ska införas, Myndigheten mot ungdomskriminalitet, MUK, som ska ha regionala beslutsorgan. 

Men bland de remissvar som lämnats hittills finns det kritik. Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS) anser att det kommer att innebära dubbelreglering och parallella processer, vilket varken är ändamålsenligt eller kostnadseffektivt.

”Detta särskilt med beaktande av den begränsade effektutvärdering som hittills finns av den danska ordningen och att annan forskning inom området saknas. Utredningen skriver också att den bedömer att ’socialtjänsten i de flesta fall skulle ha genomfört dessa insatser ändå’. Den danska uppföljningen bekräftar denna bild: i 92 procent av fallen i Danmark beslutade MUK likadant som socialnämnden”, skriver FSS.

Men Socialdemokraterna vill snabba på regeringens arbete och kommer att väcka ett utskottsinitiativ i socialutskottet när riksdagen har öppnat. 

– Vi vill ju att regeringen så snabbt som möjligt  förbereder. Och det som är viktigt här är ju att bygga upp den här myndigheten som ska jobba med de nämnder som vi vill se, säger partiordförande Magdalena Andersson på pressträffen.

Beslutskedja: Ungdomskriminalitetsnämnder – en ny ordning för att förebygga brottslighet

8/7
2022
21/2
2023
27/3
2024
3/4
2024
8/5
2024
30/8
2024
6/9
2024
23/9
2024

Forrige artikel S-ledamot talar mest i riksdagen S-ledamot talar mest i riksdagen Næste artikel Bidraget förlängs – två miljarder till vården nästa år Bidraget förlängs – två miljarder till vården nästa år