S-ledamot talar mest i riksdagen

Frågestunder, interpellationer och budgetdebatter. Riksdagens flitigaste debattör har stått nära nio timmar i talarstolen det senaste riksdagsåret. Bland ministrarna är det särskilt en person som återkommit i kammaren, visar Altingets sammanställning.

På tisdag inleds det nya riksdagsåret då kungen förklarar riksmötet öppnat. Av Altingets sammanställning framgår vilka som varit mest aktiva i kammaren under det år som gått, och vilka som prioriterat annat än att stå i riksdagens talarstol.

Linköpingspolitikern Eva Lindh (S) toppar listan. På ett år har hon talat i hela 8 timmar och 42 minuter. Hon slår därmed förra årets vinnare, numera Miljöpartiets språkrör, Daniel Helldén som hade en talartid strax under 6 timmar.

– Jag blir väldigt överraskad faktiskt och hade inte väntat mig det. Det är så många som är aktiva i kammaren, säger Lindh till Altinget. 

Socialdemokraten, som är nybliven ledamot i finansutskottet, har skrivit 31 interpellationer till regeringens statsråd under det år som gått. Det har handlat om allt från ekonomisk jämställdhet till ostlänken och Gotlands civilförsvar.

– Jag har ett stort engagemang och brinner nästan för fler frågor i dag än jag gjorde när jag började engagera mig. Jag vill vara med och få till en förändring och då är interpellationer ett bra verktyg för att få en diskussion med statsråden om vad regeringen tänker göra. 

Längst ned på listan det gångna riksdagsåret hittar vi i stället bland andra Moderaternas partisekreterare Karin Enström som inte har någon talartid registrerad. 

Ministern med mest tid i talarstolen

Trots att det är riksdagsledamöternas arbetsplats är det ministrarna som hörs allra mest i kammaren.

Mest tid av alla har justitieminister Gunnar Strömmer (M), som själv aldrig har varit riksdagsledamot, lagt. Det senaste året har han stått i talarstolen i sammanlagt 14 timmar och 17 minuter.

”Jag tycker det är viktigt och roligt att gå till riksdagen och svara på frågor. Det är en central del av samspelet mellan regering och riksdag, och därmed av vår demokrati”, skriver han i en kommentar till Altinget.

Strömmer är också den minister som Eva Lindh tycker gjort bäst ifrån sig.

– Han vinnlägger sig om att få till en begriplig debatt. Och det är nog det viktigaste att tänka på, att det faktiskt är människor som lyssnar, som är intresserade av politik och samhällsfrågor och vill ha svar, säger hon.

Statsrådet med minst tid i riksdagen det gångna året är ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), med 2 timmar och 50 minuter. Inte heller migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Jessika Roswall (M) har lagt någon längre tid på riksdagsdebatter.

I riksdagsårets sista interpellationsdebatter på torsdagen står dock både Bohlin och Roswall uppskrivna.  Av sju debatter har Eva Lindh tagit initiativ till fyra, och det lär bli fler även efter riksmötets öppnande.

– Jag har saker som jag vill ta tag i och känner jag mig själv så blir det inte min sista debatt, säger hon.

 

Forrige artikel Billström öppnar för näringslivsjobb – karensregler kan sätta stopp Billström öppnar för näringslivsjobb – karensregler kan sätta stopp Næste artikel S vill att brottsmisstänkta barn ska kunna avlyssnas S vill att brottsmisstänkta barn ska kunna avlyssnas