De får Friska Sjukvårdspriset 2020

Friska Sjukvårdspriset 2020 går till Stockholms sjukvårdsupprop, för deras arbete med att synliggöra sjukhusens extrema ansträngda läge. 

Sjukhusläkarna har sedan 2008 delat ut priset till de eller den som genom ett uthålligt arbete lyckats få varaktig förbättring inom vården till gagn för patienter och läkare.

– Stockholms sjukvårdsupprop har på kort tid engagerat otroligt många och spridit berättelser om vårdens verklighet, bortom statistiken. Det blir som en murbräcka av sanning om hur det egentligen ser ut. Nu eskalerar situationen tyvärr ytterligare i och med coronavirusets spridning och det kommer bli tufft framöver. Det är inte alltid lätt att förena traditionella fackliga och professionella organisationer med nya starka krafter och det är bra om vi kan växeldra, säger Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna, i ett pressmeddelande.

Motiveringen lyder:

"Stockholms sjukvårdsupprop får Sjukhusläkarnas Friska Sjukvårdspris 2020 för att ha skapat kanaler för förtvivlade och engagerade medarbetares vittnesmål om effekter av varsel och förd personalpolitik utifrån patienternas utsatta situation, rätt i knät på ansvariga."

Forrige artikel De är Sveriges bästa universitetssjukhus Næste artikel Severin Blomstrand blir kärnkraftsutredare