De har makten i utskotten

Valresultatet gör att riksdagens utskott får en tyngre position i det politiska arbetet. Och nu är det klart vilka personer som ska leda utskotten i förhandlingarna med regeringen.

Att göra upp i regeringen är en sak. Men det är först när förslagen röstats igenom i riksdagen som man kan säga att regeringen har lyckats med sin politik. Regeringens interna uppgörelser ska sedan omsättas i propositioner med en rad detaljer och lagparagrafer som ska få grönt ljus i utskotten. S- och MP regeringen är i minoritet och under kommande åren krävs en hel del politisk fingerfärdighet för att lotsa politiken genom riksdagen.

Partierna har utsett sina representanter i de 15 utskotten och EU-nämnden, och riksdagen har nu formellt valt dem. Posten som utskottsordförande blir betydelsefull när en minoritetsregering ska förankra sin politik i riksdagen, eftersom det är ordföranden som kommer att leda förhandlingarna.

Socialdemokraterna ska leda sju utskott, Miljöpartiet får ordförande posten i trafikutskottet och allianspartierna delar på de övriga sju platserna som ordförande. Av dessa får Moderaterna ordförandeposten i tre utskott. Enligt praxis ska det största oppositionspartiet vara ordföranden för konstitutionsutskottet vars viktigaste uppgift är att granska hur regeringen sköter sitt arbete. Socialdemokraterna kommer att leda det tunga finansutskottet.

SD blir utan

SD som är tredje störst parti i riksdagen blir utan ordförandeposter, eftersom det är praxis att de två största partierna gör upp om platserna. De kan sedan dela med sig till andra partier inom det egna blocket.

Folkpartiet kommer för första gången att få ordförandeposten i försvarsutskottet, en position som tidigare varit vikt för de stora partierna. Kristdemokraterna, som är det minsta partiet i riksdagen, får två ordförandeplatser.

MP:s Carl Schlyter blir ordförande i EU-nämnden där regeringen ska förankra sin position före möten i EU:s ministerråd och vid möten med unionens stats- och regeringschefer.

Forrige artikel Damberg leder nya superdepartementet Damberg leder nya superdepartementet Næste artikel Få dörrar öppna för samförstånd Få dörrar öppna för samförstånd
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.