Få dörrar öppna för samförstånd

PARTILEDARDEBATT. Statsminister Stefan Löfven vill ha ett ökat samarbete över blockgränserna. Men i mandatperiodens första partiledardebatt var de få som greppade efter Löfvens utsträckta hand.

De borgerliga attackerade den färska regeringen och sköt in sig på Socialdemokraternas och Miljöpartiets uppgörelser på en rad områden. Framförallt gällde kritiken överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om att begränsa företagens vinster inom vård, skola och omsorg liksom att ge kommunerna ett inflytande över etableringen av friskolor.

Enligt kritikerna minskar nu valfriheten för den enskilde när färre aktörer – vid sidan av det offentliga – kan driva verksamheter.

Svekdebatt

Annie Lööf (C) menade att regeringens planer är ett brott mot de tidigare blocköverskridande överenskommelserna och hon slog fast att detta kraftigt försvårar uppgörelser på andra områden.

– Därmed saknas förutsättningar för samtal i andra frågor. Hur ska vi kunna lita på er, sade Lööf.

Även Jan Björklund (FP) var kritisk och kallade överenskommelsen i det rödgröna blocket för ”ett svek”.

– Ni talar om breda lösningar, men river upp frågor där det finns samförstånd. Ni har valt en hög grad av konfrontation, sade Björklund.

Löfven ansåg dock att Socialdemokraterna inte frångått uppgörelsen om friskolan utan höll fast vid de åsikter som partiet hade när uppgörelsen slöts. Inte heller vice statsminister Åsa Romson (MP) ansåg att det var ett avsteg från ingångna avtal och Jonas Sjöstedt sade att andra alternativ visst är tillåtna, men att kvaliteten blir bättre om företagen inte får plocka ut vinster.

Göran Hägglund (KD) menade dock planerna innehåller en rad provokativa inslag.

– Det kommer att blir strid om dessa frågor, sade KD-ledaren.

Dörren stängd för SD

Om de borgerliga nu är minst sagt ljumt inställda till den rödgröna uppgörelsen pekade Jimmie Åkesson (SD) på att det finns en del i den som hans parti tycker är bra. Men han ställde också frågan till statsminister Löfven hur minoritetsregeringen ska få genom sina förslag i riksdagen i en rad andra frågor, bland annat den obligatoriska gynmasieskolan där det i dag inte finns någon majoritet. Inte minst blir det svårt då Löfven slagit fast att regeringen aldrig kommer att samarbeta med SD.

Löfven gjorde klart att varför inte S söker samförstånd med SD. Det handlar om människosyn, enligt statsministern.

– På 90-talet syntes hakkorsen i era demonstrationståg. Rasismen lever kvar i ditt parti, sade Löfven.

Nästa prövning för Löfvens regering är att få stöd för sin budget. De borgerliga företrädarna upprepade att de kommer att lägga en gemensam budgetmotion som motförslag till regeringens proposition senare i höst. Och även om Vänsterpartiet går på regeringens linje är Sverigedemokraternas hållning ett osäkerhetsmoment för Löfven.

Några öppningar

Nu är debatt en sak och det vardagliga politiska arbetet en annan, och det fanns trots allt ett embryo till blocköverskridande lösningar.  Under debatten mer eller mindre förhandlade Löfven med de borgerliga partierna för att sondera vilka frågor som de kan tänka sig att gör upp om. Och en öppning finns hos Folkpartiet när det gäller föräldraförsäkringen.

– Om regeringen lägger fram förslag som tycker är bra så trycker vi naturligtvis på ja-knappen, sade Jan Björklund.

Löfven försökte få besked om de gamla folkrörelsepartierna S och C kunde göra upp i olika frågor, exempelvis landsbygdspolitiken. Men inställningen från Lööf var hård, framförallt då hon anser att regeringen lägger nya, stora skattebördor på företagen.

– Det du säger är ord utan substans, bara käbbel, sade hon.

Från den andra kanten bjöd Jonas Sjöstedt in till uppgörelser om bland annat skattesystemet

– Valet att samarbeta till höger eller vänster finns kvar under hela mandatperioden, sade V-ledaren.

Reinfeldts farväl

I en fråga var dock alla eniga – att tacka av avgående statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Debatten var Fredrik Reinfeldts sorti från svensk politik. Och i mars väljer Moderaterna en ny ledare.

I sitt anförande uppmanade Reinfeldt alla att hålla fast vid öppenheten mot omvärlden och motarbeta främlingsfientlighet.

– Hoten mot vårt öppna samhälle ska tas på allvar och det börjar hos er. Ni har alla ett ansvar att skapa det samhälle som ni vill leva i. Bli inte vi eller dom. Bara vi, sade Reinfeldt som därmed gjorde bokslut över sina 25 år i politiken.

Forrige artikel De har makten i utskotten Næste artikel Jobb på myndighet lockar akademiker
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.