Ebba Busch om energisamtalen: Jag har varit lyhörd

I mars ska regeringen lägga fram sin energipolitiska inriktningsproposition, men energiminister Ebba Busch (KD) ger inget rakt svar på om oppositionens krav på ett 2030-mål för elproduktionen kommer med. ”Jag har varit lyhörd”, säger hon.

I mitten på mars har regeringen utlovat att lägga fram sin energipolitiska inriktningsproposition till riksdagen. Men energiminister Ebba Busch (KD) ger inget rakt svar på om regeringen går oppositionens gemensamma krav till mötes, det vill säga har med ett kortsiktigt mål för elproduktionen, ett 2030-mål. Förslaget har ännu inte passerat samtliga Tidöpartiers nålsöga.

– Jag har varit lyhörd, säger Ebba Busch vid en träff med riksdagsjournalister om förslaget från klimat- och näringslivsdepartementet.

Ebba Busch ger inte mycket för oppositionens utspel om att regeringen inte bjudit in till regelrätta energiförhandlingar.

– Jag tycker det är ganska spännande när energipolitiska rävar säger ”vi har inte fått förhandla” – men det är väl bara att förhandla? säger hon och jämför oppositionen med Tjuren Ferdinand.

Men Ebba Busch lyfter samtidigt att hon är tveksam inför ett siffersatt 2030-mål för elproduktionen.

– Vi kommer att ha en ganska tuff diskussion ändå om vad vi har att erbjuda näringslivet. Vi behöver mycket kraftproduktion till 2030 oavsett om vi har ett mål eller ej, säger hon.

Kan prata om allt – men inte samtidigt

Ebba Busch säger att hon är beredd till fler samtal om enskilda delar i energipolitiken, inte minst med Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson som hon kallar för ”mycket vettig”. Men några samtal om den breda energipolitiken är inte aktuellt.

– Jag är beredd om att prata om allt. Med det sagt, det väldigt tydliga staketet: Jag vill inte tillbaka till 2006, jag vill inte tillbaka till 2015, där man ställde saker emot varandra och där man satt och kohandlade och så fick man ett sammelsurium av energipolitiska idéer, säger hon och syftar på tidigare större energipolitiska överenskommelser.

{{toplink}}

Forrige artikel Region Östergötland varslar 900 anställda Region Östergötland varslar 900 anställda Næste artikel Ebba Busch: Kommunernas veto mot uranbrytning blir kvar Ebba Busch: Kommunernas veto mot uranbrytning blir kvar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.