Försvarsanställda kan få ett års karens

Statliga myndigheter bör kunna förena en anställning med övergångsrestriktioner i upp till sex månader vid jobbyte, enligt ett förslag från utredaren Karin Almgren. Undantaget är försvarsanställda som ska kunna få dubbelt så lång karens, men förslaget får kritik från Officersförbundets Lars Fresker.

Utredaren Karin Almgren föreslår att statliga myndigheter ska ha möjligheten att förena en anställning med villkor om övergångsrestriktioner i upp till sex månader om personen byter jobb, restriktioner i form av karens eller begränsning för vilka frågor personen kan arbeta med under övergångsperioden.

Vilka anställningar det kan röra sig om är upp till arbetsgivaren att avgöra, men det lär i första hand vara aktuellt för höga chefer på myndigheterna, skriver utredaren. Även kommuner och regioner ska kunna besluta om att använda sig av den nya lagen.

Men när det kommer till försvarsområdet anser utredningen att tidsgränsen på sex månader i vissa fall kan vara för kort och föreslår att restriktionerna här ska kunna sträcka sig ända upp till tolv månader när en anställd går till försvars- och säkerhetsindustrin.

Lars Fresker är förbundsordförande för Officersförbundet. Han är avvaktande överlag till övergångsrestriktioner för myndighetsanställda.

– Det är klart att det finns risk för korruption, men jag vet inte om det är de här förslagen som sätter stopp för det hela. Risken är att man gör staten mindre attraktiv som arbetsgivare. Jag tror att det är viktigare att arbeta i den andra änden, att stärka förvaltningskulturen för att minimera risken för korruption, säger han till Altinget och fortsätter:

– Vi skriver ju under sekretessavtal. Då kanske man ska skärpa den delen i stället för att gå via karens.

En tråd från Försvarsberedningen

I sitt förslag om anställda inom försvarsområdet plockar utredningen upp en tråd från Försvarsberedningen. I sin rapport inför försvarsbeslutet år 2015, lyfte försvarsberedningen behovet av övergångsrestriktioner när anställda inom försvaret går till säkerhets- och försvarsindustrin, ett förslag som dåvarande S+MP-regeringen ställde sig bakom.

Men Lars Fresker är ändå skeptisk till att det skulle behövas en längre tid med restriktioner för anställda just inom försvarsområdet och påpekar att man bör överväga fördelarna med övergångar till försvarsindustrin.

– Man måste också tänka på att de kan tillföra saker. Totalt sett kan förslaget i förlängningen innebära att det svenska försvaret får sämre material, säger Lars Fresker.

Med försvarsområdet syftar utredningen på flera myndigheter förutom Försvarsmakten: Försvarets radioanstalt, Försvarets materielverk och Totalförsvarets forskningsinstitut, anställda vid försvarsdepartementet samt eventuellt ännu fler, skriver utredaren.

Gäller endast näringslivet

Övergångsrestriktionerna som föreslås för statligt anställda ska endast gälla vid en övergång till det privata näringslivet, inte vid övergångar till offentlig verksamhet, kommunala bolag eller internationella organisationer som FN.

Överlag anser alltså Lars Fresker att övergångar från Försvarsmakten till andra anställningar fungerar bra, men säger att det ”de riktigt höga cheferna” naturligtvis är åtråvärda när de går i pension vid 61 års ålder, inte minst från lobbyisthåll.

Ett färskt exempel är tidigare arméchefen Karl Engelbrektson som i somras gjorde ett sömlöst byte från Försvarsmakten till att bli partner och Head of Advisory Board för Finserve Global Security Fund, en global aktiefond som investerar i noterade bolag inom försvars- och säkerhetsindustrin.

– Där är det ju en jättestyrka att få över någon, säger Lars Fresker. 

Regeringsskifte

Utredningen om övergångsrestriktioner i offentlig verksamhet tillsattes av förra civilministern Ida Karkianen (S) och nu ligger den på efterträdaren Erik Slottners (KD) bord.

Beslutskedja: Övergångsrestriktioner för att stärka förtroendet för offentlig verksamhet

8/6
2022
31/8
2023
13/9
2023
15/9
2023
31/1
2024
7/2
2024

Forrige artikel ”Havet har gjort oss till de vi är” – nu öppnar Altinget en ny nisch om det maritima Danmark ”Havet har gjort oss till de vi är” – nu öppnar Altinget en ny nisch om det maritima Danmark Næste artikel Famnas stadgeändring splittrar – fem har lämnat, fler kan följa Famnas stadgeändring splittrar – fem har lämnat, fler kan följa
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.