Socialdemokraterna på tvären i Försvarsberedningen

Försvarsberedningens förslag om hur Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bör stöpas om får inte stöd från Socialdemokraterna. ”Det vi är oöverens om, det är ingen detalj. Det är en stor fråga”, säger partiets försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bör omformas till en central myndighet till stöd för regeringens samordning av det civila försvaret. Den bör också döpas om. Det är ett av förslagen i den parlamentariska Försvarsberedningens rapport Kraftsamling som presenterades vid en pressträff på tisdagseftermiddagen.

– Merparten av partierna, sju stycken, säger att man ska betona MSB:s roll som stöd för regeringens samordning av det civila försvaret. Vi pekar ut ett antal områden – ekonomiskt försvar, det psykologiska försvaret och räddningsverksamheten – där man inte här och nu säger att de ska knoppas av, men pekar på att möjligheten finns. Men det inget vi just nu förordar, utan vi förordar innehållet, säger Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark vid pressträffen.

S: Enorm uppgift

Det åttonde partiet, Socialdemokraterna, anser att Försvarsberedningen har landat helt fel när det gäller just synen på MSB:s framtid. Och även om partierna i beredningen är eniga om mycket i den drygt 300 sidor långa rapporten, så väljer Socialdemokraternas Peter Hultqvist att markera att oenigheten kring MSB inte på något sätt är obetydlig.

– Det vi är oöverens om, det är ingen detalj. Det är en stor fråga, säger Peter Hultqvist vid pressträffen.

Försvarsberedningens förslag är alldeles för otydligt och öppnar för revirstrider och konvulsioner inom såväl myndigheter som regeringskansli, enligt Hultqvist.

– Att snabbt omvandla MSB genom att tillföra en lång rad tunga uppgifter som exempelvis ekonomiskt försvar, industriell beredskap och försörjningsberedskap och samtidigt reformera kulturen i MSB och dessutom, som det heter, ”överväga” vissa avknoppningar och nya myndighetsbildningar. Det är en enorm uppgift man tar på sig rent förvaltningsmässigt, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Det här kommer vara tidsslukande och det riskerar att skapa omfattande byråkrati och framför allt osäkerhet om vad egentligen utfallet blir så småningom.

Även Socialdemokraterna anser att MSB ska reformeras, men på ett tydligare sätt än vad Försvarsberedningens övriga sju partier föreslår i rapporten.

– Det måste ske på ett sådant sätt att inriktningarna är tydliga från början, säger Peter Hultqvist.

Enligt Socialdemokraternas förslag ska MSB få ansvar för krisberedskap på ett övergripande plan, utgöra stöd till regeringen i arbetet med civilt försvar, stabsorganisationen i krig samt planering, ledning och samordning mellan det civila försvarets aktörer.

En ny myndighet för ekonomiskt försvar, krigsviktiga företag, försörjningsberedskap och industriell försörjning bör inrättas skyndsamt och ha högsta prioritet, enligt S.

Ytterligare en myndighet, för skydd mot olyckor, befolkningsskydd, räddningstjänst och skydd för civilbefolkningen. MSB:s uppgifter inom cyber- och informationssäkerhet flyttas till en annan, lämpligare myndighet, enligt Socialdemokraternas förslag.

Andra rapporten av tre

Rapporten Kraftsamling som presenterades på tisdagen är den nuvarande Försvarsberedningens andra rapport. I april i år lämnades rapporten Allvarstid över till regeringen, om den säkerhetspolitiska omvärldsutvecklingen och dess konsekvenser för svensk försvars- och säkerhetspolitik.  Försvarsberedningen ska lämna sin slutrapport senast den 26 april 2024, med förslag om det militära försvaret och den samlade ekonomin för hela totalförsvaret. 

Forrige artikel Han ska utreda myndigheternas framtid Han ska utreda myndigheternas framtid Næste artikel Eneroth slår tillbaka mot Riksrevisionskritik: Ett Stockholmsperspektiv som är förbluffande Eneroth slår tillbaka mot Riksrevisionskritik: Ett Stockholmsperspektiv som är förbluffande
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.