Försvarsmakten får kritik för felaktig information till värnpliktiga

Allt för många värnpliktiga får fel information om sin placering vid inskrivningen, anser Pliktrådet. Det kan röra beskrivningen av befattningen, befattningar och utbildningsort som ändras. ”Det finns brister i beskrivningarna, vi erkänner det”, säger Försvarsmaktens Anna-Karin Broth.

Under det senaste årets besök vid landets förband har Pliktrådet gjort en fördjupning i problemet med värnpliktiga som på olika sätt får felaktig information om sin placering vid inskrivningen hos Plikt- och prövningsverket.

Exempelvis var det 15 värnpliktiga som trodde att de skulle göra sin värnplikt som skyttesoldater, men hamnade i den beridna högvakten – knepigt nog var en av dem pälsallergiker.

Andra har fått information om att de ska bli bandvagnsförare, men hamnat på ett förband utan bandvagnar.

I flera fall har informationen om var utbildningen ska genomföras inte visat sig vara korrekt.

– Alla fall av felaktig information är problematisk, även om det beror på olika saker. Det skadar legitimiteten i ett system där man kallar in människor med plikt och hot om fängelse, säger Isak Andersson, ledamot i Pliktrådet, till Altinget.

Pliktrådet har drivit frågan mot Försvarsmakten länge, utan att tillräckliga förbättringar har skett, enligt honom.

– Försvarsmakten säger att de vidtar åtgärder, men vi ser inte att de är i proportion till problematiken, säger han.

F16: ”Otroligt olyckligt”

Stefan Granberg är flottiljförvaltare vid F 16 i Uppsala. F16 förekommer i Pliktrådets sammanställning i två fall. I det ena fallet hade de värnpliktiga fått information om att de skulle göra sin utbildning som flygbassäkerhetssoldater med hund eller som hundförare, problemet är att det inte finns en utbildningsorganisation för värnpliktiga hundförare på F 16.

Stefan Granberg säger att det är en utmaning för inskrivningspersonalen på Plikt- och prövningsverket att hålla reda på vilket förband som gör exakt vad. 

– Vi ska inte skylla ifrån oss. Men vi utbildar inte värnpliktiga hundförare, det är andra förband som gör det, säger han och fortsätter:

– Vi försöker vara tydliga mot Plikt- och prövningsverket. Alla som tas in som förare får exempelvis inte köra lastbil, en del får köra truck.

I det andra fallet hade F 16 beställt värnpliktiga mot en felaktig befattning, för att man ville ha personer med högre resultat på testerna. Tretton personer trodde de skulle bli gruppchefer, men fick istället göra värnplikten som radarsoldater.

– Den får vi ta på oss. Det vill vi inte ska hända igen, det var otroligt olyckligt, säger Stefan Granberg.

Inför år 2025 ska F 16 anta en annorlunda strategi jämfört med tidigare när man beställer värnpliktiga från Plikt- och prövningsverket, enligt Stefan Granberg. 

– Vi kommer bara att beställa det vi vet att vi kan utbilda. Tidigare har vi en historia av att beställa mer efter behov än förmåga, säger han.

Kommendören: ”Vi ligger efter”

Anna-Karin Broth är kommendör och avdelningschef på utbildningsavdelningen vid Försvarsmaktens genomförandeenhet. Informationen om de olika befattningarnas innehåll behöver uppdateras och arbetet är igång, betonar hon.

– Det är så klart extremt viktigt för oss att de som mönstrar får rätt information. Vi håller på att uppdatera kravprofilerna och befattningbeskrivningarna som används vid mönstring och inskrivning av plikt- och prövningsverket. Det finns brister i beskrivningarna, vi erkänner det. Vi ligger efter, men vi jobbar stenhårt med upprättning av underlagen, säger hon till Altinget och fortsätter:

– Vi kallar in folk med stöd av svensk lag så det är inte bra när individer på något sätt blir drabbade. Genomförandet måste blir rätt och riktigt utfört från myndighetens håll och rätt och riktigt upplevt för individen. Det finns minimal vingelmån här.

Anna-Karin Broth är medveten om att det inträffar att värnpliktiga får byta befattning när det dags att genomföra värnplikten, exempelvis från skyttesoldat till beriden högvakt. Detta är förbandens ansvar.

– Utgångspunkten är att det inte ska ske något byte av befattning efter inskrivning, uttagning och delgivning av befattning. På vilka premisser man ändå tvingas göra detta vid förbanden, det kan inte jag svara på, men jag förutsätter att det sker i undantagsfall, säger hon.

En värnpliktig som har fått fel information ska ta upp frågan med sin närmaste chef, enligt Broth, som inte anser att det bör vara svårt att lyfta ens för en 19-åring som just anlänt till det militära.

– Vi har oerhört bra befäl vid förbanden som vinnlägger sig att sörja för de nyinrycktas väl och ve. Vi är angelägna om att grundutbildningen skall bli en positiv upplevelse för individen samt att  individen efter utbildning kommer till nytta för Försvarsmakten, säger hon.

Pliktrådet: Bemötandet varierar

Enligt Isak Andersson varierar det dock vilket bemötande som de värnpliktiga som drabbas av felaktig information får.

– På vissa förband pratar man med de värnpliktiga, medan andra har fått bristande information eller information med väldigt kort varsel om att de ska utbildas på annan ort, säger han.

Forrige artikel Svantesson spår lägre inflation än tidigare prognos Svantesson spår lägre inflation än tidigare prognos Næste artikel Få L-väljare gillar Tidöavtalet Få L-väljare gillar Tidöavtalet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.