FRA-spaningar störs av danska vindkraftsplaner

Försvarets radioanstalts tekniska system för signalspaning kommer att utsättas för störningar om Danmark genomför planerna på att bygga havsbaserad vindkraft vid Rönne Bank utanför Bornholm. I sitt remissyttrande till Danmarks energimyndighet protesterar Försvarsmakten därför mot byggplanerna.

Försvarsmakten förklarar i sitt yttrande att uppgifterna om de spaningssektorer och frekvensband som signalspaningen bedrivs inom är belagda med sekretess och om de röjs kan det skada rikets säkerhet. Därför delar inte Försvarsmakten med sig av några detaljer kring exakt på vilket sätt vindkraftsplanerna stör svensk signalspaning, men skriver i yttrandet:

"Det kan dock konstateras att en etablering av vindkraft i detta område medför påtaglig skada på riksintressen för totalförsvarets militära del, tekniska system, och på sikt svenska intressen."

Även fåglarna hotas

Naturvårdsverket och Sveriges ornitologiska föreningen är inte heller förtjusta i de danska planerna, men av helt andra skäl än Försvarsmakten. Att bygga vindkraft på grunda utsjöbankar skadar fågellivet.

Danska folketinget har beslutat att bygga 450 megawatt kustnära vindkraft. Den delen av utbyggnadsplanerna där Sverige berörs och har rätt att delta i samrådet är projekten utanför Bornholm och Säby i Kattegatt.

Forrige artikel Utredning om avhysning av läger snart tillsatt Næste artikel Danmark vill ha möte med svenska regeringen