Greenpeace straffas för oljeprotest – 360 000 kronor i böter

”Det är en dom som helt saknar proportioner”, säger Greenpeace i Danmark efter att ha fått historiskt höga böter för demonstrationer till sjöss mot ryska oljetransporter.

Af Julie Schønning
journalist, Altinget.dk

Demonstrationer till sjöss som genomfördes av Greenpeace mot transporter av rysk olja kommer att kosta organisationen 360 000 danska kronor. Det står klart efter en dom från byretten, motsvarande tingsrätt, i Svendborg i veckan.

Konkret rör det sig om en rad protester i Langelands bält och Stora bält under mars 2022.

Aktivister från miljöorganisationen tog sig ut till havs genom att simma och med hjälp av kajaker för att lägga sig i vägen för stora fartyg, som enligt Greenpeace fraktade rysk olja.

Aktionen, som ägde rum kort efter Rysslands invasion av Ukraina, syftade till att skapa uppmärksamhet kring importen av fossila, ryska bränslen som ”göder Putins krigsmaskin”. 

Det berättar organisationens kampanjchef Sune Scheller. Han var själv bland de aktivister som deltog i kajakdemonstrationerna och är ”enormt besviken” över domen.

– Det är en dom som i våra ögon helt saknar proportioner. Vi har varit i rätten och berättat öppet och ärligt om vad vi har gjort och vilka säkerhetsmässiga hänsyn som vi har tagit. Så blir vi bara slagna i huvudet med den stora hammaren för en fredlig process, säger han.

Greenpeace: Försök att stoppa aktivism

Det är framför allt botens storlek som Greenpeace vänder sig emot.

För liknande protester har organisationen tidigare fått böter runt 50 000 danska kronor, men i den här domen så är beloppet högre, med hänvisning till att Greenpeace har straffats tidigare.

– När man sätter den principen i spel, då tolkar vi det som ett försök att sätta stopp för vår aktivism genom att ge oss så enormt stora böter, säger kampanjchefen som fruktar att bötesbeloppet kan bli prejudicerande och därmed hota organisationens framtida existens.

Domstolen har vägt in i domen att boten är av en sådan storlek att det inte ska omöjliggöra organisationens vidare drift. Säger du nu att den ändå gör det?

– Nej, det är nog riktigt. Det råder ingen tvivel om att det är jättehöga böter, men vi ska nog skrapa ihop den summan. Problemet är snarare, vad händer nästa gång eller gången efter det?

Betyder det att ni inte kommer protestera i framtiden?

– Nej, vi kommer inte frivilligt att gå ner i den grav som grävs åt oss. Men det kan gott betyda att vi till sist inte klarar att betala våra böter.

Professor: Helt enligt boken

Att domen tar hänsyn till att Greenpeace tidigare har fått böter för demonstrationer är mycket vanligt, enligt Sten Schaumburg-Müller, professor i juridik vid Syddansk universitet.

– Det är helt enligt boken att det är en försvårande omständighet, om man har gjort något liknande tidigare, säger han och påpekar att böter trots allt syftar till att hindra människor att göra något som strider mot lagen.

Två saker saknas i domen

Men samtidigt anser Schaumburg-Müller att domstolen borde ha tagit hänsyn till två saker i domen: yttrande- och demonstrationsfriheten samt själva syftet med demonstrationen.

– Ryssland har inlett ett anfallskrig mot ett annat land som bryter mot folkrätten. Det faktumet anser jag bör tas med i bedömningen då det naturligtvis är skillnad på om man stör sjötrafiken för att få medlemmar att ge bidrag eller om det är för att demonstrera mot något som är olovligt enligt folkrätten, säger han.

Greenpeace har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.

Danska sjöfartstyrelsen, som polisanmälde aktionen, har avböjt att kommentera domen.

Artikeln är översatt och bearbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel Hur kostnadseffektiv är den gyllene lösningen? Hur kostnadseffektiv är den gyllene lösningen? Næste artikel Så fördelas regionernas pengar för kortare bup-köer Så fördelas regionernas pengar för kortare bup-köer