Så fördelas regionernas pengar för kortare bup-köer

Stockholm får mest och Västmanland minst när pengarna för kortare köer till barn- och ungdomspsykiatrin fördelas. 

Enligt den överenskommelse som staten och Sveriges Kommuner och Regioner har gjort ska sammanlagt 530 miljoner kronor gå till att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin under 2024, varav 450 miljoner ska fördelas under årets första elva månader, om regionerna kan uppvisa förbättringar inom besök, utredning och behandling. 

Väntetiderna mäts på två sätt:

  • Hur stor andel av månadens genomförda första besök, utredningar respektive behandlingar inom barn- och ungdomspsykiatrin som skedde inom 30 dagar.
  • Hur stor andel av de som väntar på ett första besök, utredning respektive behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin som har väntat kortare än 30 dagar.

För att kvalificera sig för pengarna ska regionen uppvisa en förbättring jämfört med samma månad föregående år, så att en större andel av de genomförda
besöken, utredningarna respektive behandlingarna inom bup ska ha skett inom 30 dagar 2024 jämfört med samma månad 2023.

De pengar som blir över om en region inte uppfyller prestationskraven förs över till en bonuspott, som fördelas i december bland de regioner som uppfyller kraven enligt en särskild mall. 

Nu har Kammarkollegiet fått i uppdrag att betala ut pengarna för första halvåret. Totalt fördelas drygt 141 miljoner, där Region Stockholm får mest med nästan 32 miljoner kronor. Region Västmanland i andra änden av skalan får drygt 600 000 kronor. 

 

 

Forrige artikel Allmännyttan: Utred bruksvärdessystemet Allmännyttan: Utred bruksvärdessystemet Næste artikel Regeringen sänker inkomstskatten Regeringen sänker inkomstskatten