Här är årets klimatstad 2018

Uppsala kammar hem titeln som årets klimatstad 2018. Utmärkelsen kommer från WWFs stadsutmaning "One Planet City Challenge". 

En internationell jury har utsett Uppsala till Årets klimatstad 2018. Staden belönas för sina insatser för hållbar mobilitet och för ambitioner kring förnybar energi och energieffektivitet. Uppsalas mål är att bli klimatpositiv senast vid utgången av 2050.

– Med målet att bli klimatpositiv och att skapa lösningar med en helhetssyn, visar Uppsala att städer är viktiga för att bidra till ekologisk hållbarhet och ett stabiliserat klimat. Här är Uppsala en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

– Priset är en arbetsseger! Systematiskt arbete och politiskt ansvarstagande är vårt vinnande koncept. Vi delar vinsten med engagerade företag, universiteten, föreningar och uppsalabor. Ett framgångsrikt klimatarbete bidrar starkt till hela Uppsalas samhällsutveckling, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Så lyder juryns motivering: 

Uppsala framträder som klar vinnare i årets utmaning på grund av sitt ambitiösa arbete med breda samhällsövergripande satsningar och ett starkt fokus på hållbara transporter. Uppsala har definierade mål för förnybar energi och energieffektivitet både i den kommunala organisationen och för kommunen som helhet. Uppsalas stora investeringar i innovativa transportlösningar och elfordonsinfrastruktur uppskattades av juryn. 

Forrige artikel Hon blir DN:s nya EU-korre Næste artikel EU-skeptiker ny premiärminister i Italien